Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové použili víc zbraní, než plánovali. Podle Britů jde hlavně o starší vojenský arzenál

Rusové použili víc zbraní, než plánovali. Podle Britů jde hlavně o starší vojenský arzenál
ČTK
 ČTK

Vzhledem ke zpožděním při dosahování svých cílů a neúspěchu při kontrole ukrajinského vzdušného prostoru Rusko pravděpodobně spotřebovalo mnohem více zbraní odpalovaných ze vzduchu, než původně plánovalo. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany.

Reklama

Britové z toho vyvozují, že Moskva se proto pravděpodobně uchyluje k používání starších, méně přesných zbraní, které jsou méně vojensky efektivní, zato je u nich větší pravděpodobnost civilních obětí.

Ministerstvo v této souvislosti zmiňuje poslední zprávu Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva, který zveřejňuje informace o úmrtích v důsledku bojů na Ukrajině, jež sám ověřil. Ten doposud dospěl k počtu 1900 civilních obětí, z nichž 726 zemřelo. Skutečné množství obětí bude pravděpodobně výrazně vyšší a bude stoupat, dokud bude konflikt pokračovat, poznamenalo ministerstvo.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov podle agentury Unian ve středu uvedl, že situace na bojišti zůstává obtížná, zejména na jihu a východě. "Naši obránci a obránkyně však stále častěji přecházejí na různých úsecích fronty do protiútoků - od Kyjeva a Mykolajivu až po Luhansk," uvedl ministr.

Crescent

Šéf Rosněfti přišel o další ze svých jachet. Po Francii zabavovalo také Španělsko

Majetek ruských oligarchů není kvůli ruské invazi na Ukrajinu už nikde v Evropě v bezpečí. Úřady se zaměřily na luxusní vily, jachty i private jety ruských miliardářů. Jejich nejnovějším „úlovkem“ je jedna z největších jachet na světě, 130 metrů dlouhá loď Crescent, která má patřit šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi, píše Reuters.

Přečíst článek

směnárna v Praze

Úleva pro uprchlíky z Ukrajiny. Některé pražské směnárny už vykupují hřivny

Některé směnárny v centru Prahy začaly nabízet nákup ukrajinské hřivny za české koruny v kurzu kolem 100 hřiven za 60 korun. Ještě v pondělí si přitom ukrajinští uprchlíci v Česku prakticky nemohli směnit svoji hotovost v hřivnách za koruny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme