Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové odsoudili české obvinění o výbuchu ve Vrběticích. Připomněli pochyby Miloše Zemana

Budova ve Vrběticích, kde se připravuje výroba granátů
ČTK
 ČTK

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou vykonstruovaná a jsou politickou objednávkou Spojených států a Británie, prohlásila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle ruské státní agentury TASS.

Reklama

Zacharovová v této souvislosti připomněla pochyby bývalého českého prezidenta Miloše Zemana ohledně účasti ruských agentů na explozích, při kterých přišli o život dva lidé.

„V celém tom příběhu je zjevná jedině politická objednávka obvinit naši zemi a jako obvykle Praha snaživě plní pokyny Londýna a Washingtonu,“ řekla Zacharovová. Závěry vyšetřování podle ní jen potvrdily vykonstruovaný a objednávkový charakter obvinění proti Rusku, která v roce 2021 posloužila jako spouštěč k podkopání bilaterálních vztahů a k úplnému omezení vzájemně výhodné spolupráce.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na konci dubna odložili případ výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, aby zabránili dodání munice do oblastí, kde Rusko podnikalo vojenské operace.

Reklama

Český premiér Petr Fiala označil tyto závěry za potvrzení, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku. Prezident Petr Pavel považuje za správné, že policie jasně označila viníka. Rusko podle něj napadlo suverenitu České republiky nejbrutálnějším způsobem od invaze roku 1968. „Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Připomenula postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

Německá zbrojovka Rheinmetall navrhuje vznik evropského zbrojního konsorcia

Němci chtějí ve výrobě zbraní konkurovat USA. Rheinmetall navrhuje vznik zbrojního konsorcia

Německá zbrojovka Rheinmetall představila myšlenku vytvoření evropského zbrojního konsorcia, které by lépe konkurovalo společnostem z USA. Firma sama se chce stát celosvětovým hráčem v rychle se rozvíjejícím zbrojním průmyslu, řekl podle agentury Reuters generální ředitel Rheinmetallu Armin Papperger na setkání s novináři.

Přečíst článek

Bloomberg: Propad ceny lithia se prohlubuje, letos už dosahuje 75 procent

Rusové budou těžit lithium za polárním kruhem

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Dezinformace i hackerské útoky. NATO znepokojuje ruský vliv v Česku, Slovensku a dalších státech

Severoatlantickou alianci znepokojuje nedávná škodlivá činnost na území členských států bloku, která je součástí ruských hybridních aktivit, uvádí v prohlášení. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské počínání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vrbětice

Vrbětice byly dílem ruské GRU, potvrdila policie. Putinův režim vede hybridní válku proti Česku, řekl Fiala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme