Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa zdražuje. Rusko zakázalo valnou část vývozu pohonných hmot

Rusko zvažuje zákaz exportu paliv kvůli jejich nedostatku na domácím trhu
iStock
 ČTK

Ceny ropy stoupá. Reaguje tak na rozhodnutí Ruska dočasně zakázat většinu vývozu pohonných hmot. Investoři se bojí o dostatečné dodávky na trh.

Reklama

Rusko s okamžitou platností dočasně zakázalo export benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou čtyř bývalých členů Sovětského svazu, aby tak stabilizovalo situaci na domácím trhu. Oznámila to ruská vláda. Zákaz se netýká členů Euroasijské hospodářské unie, tedy Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

Kolem šesté hodiny odpolední se cena severomořské ropy Brent rostla o 0,2 procenta na 93,67 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 0,4 procenta a prodávala se za 90 dolarů za barel.

čerpací stanice (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Benzín už je zase za čtyřicet. A Kreml si libuje

Česko dováží nejvíce ruské ropy od roku 2010. Ruská ropa z Dálného východu už je přitom dražší než ropa Brent, i když sankce měly vést k tomu, že bude naopak levnější.

Přečíst článek

Tento výpadek ruských pohonných hmot bude znamenat, že se odběratelé z Ruska budou muset poohlédnout jinde. Aby byly rafinerie schopné tuto poptávku uspokojit, budou muset zpracovat více ropy, a to v době, kdy se dodávky ropy na trhy snižují, uvedl makléř firmy PVM Tamás Varga.

Ceny přitom nejprve klesaly kvůli obavám o poptávku. Centrální banka USA ve středu nechala úrokové sazby beze změny, ale naznačila, že do konce roku předpokládá jejich další zvýšení. To může utlumit hospodářský růst a poptávku po pohonných hmotách, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese v USA či Evropě a přílivu ruské ropy na světový trh

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese a přílivu ruské ropy na světový trh

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme