Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Premiér Fiala společně s rakouským kancléřem Nehammerem navštíví Izrael

Český premiér Petr Fiala
ČTK
 ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu setká v Izraeli se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem a prezidentem Jicchakem Herzogem. Cílem jednání bude podpora Izraele včetně koordinace v kontextu Evropské rady, která zasedá od čtvrtka v Bruselu, uvedl mluvčí vlády Václav Smolka. Společně s Fialou letí do Izraele rakouský kancléř Karl Nehammer.

Reklama

O cestě dnes nejprve informovala rakouská agentura APA s odvoláním na úřad tamního kancléře. Cílem cesty je podle rakouské agentury „ukázat solidaritu s izraelským lidem“.

Izrael vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy. Hamás 7. října provedl na jihu Izraele neočekávaný a krvavý útok, který si vyžádal životy více než 1400 lidí, převážně civilistů. Při následných izraelských akcích přišlo podle palestinských úřadů o život téměř 5800 lidí.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Obří investice. Německo podpoří svůj průmysl 50 miliardami eur

Německo v příštích čtyřech letech podpoří průmyslové odvětví a průmyslové firmy částkou 50 miliard eur, tedy 1,2 bilionu korun. Prohlásil to německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek

Krátce po teroristickém útoku Hamásu navštívil Izrael ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dorazil tam z ministerského zasedání Evropské unie v Ománu 10. října, jednal také s Herzogem i se svým protějškem Elim Kohenem. Společně s Lipavským se prvním repatriačním letem do Česka následně vrátilo 34 českých občanů.

Lipavskému dnes v Praze přišla poděkovat izraelská velvyslankyně v Česku Anna Azariová za to, že byl prvním zahraničním lídrem, který přijel po útocích do Izraele, a za „neochvějnou podporu České republiky v těchto těžkých časech.“ Uvedla to na sociální síti X. Právě Azariová podle serveru Blesk.cz poletí ve středu do Izraele s Fialou.

Po útocích Hamásu Izraeli vyjadřuje podporu řada západních zemí. Dnes Izrael navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron a také mu dal najevo „plnou solidaritu“, v zemi už také byli například německý kancléř Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak. Minulý týden do Izraele přijel americký prezident Joe Biden.

Reklama

Související

Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme