Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Premiér Fiala: Do pěti let se chceme vymanit z energetické závislosti na Rusku

Petr Fiala, premiér a předseda ODS
ČTK
 ČTK

Vláda chce v nejbližších týdnech představit komplexní pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti České republiky, uvedl ve své kandidátské řeči na kongresu ODS její předseda a premiér Petr Fiala. Napravit má podle něj léta neřešenou závislost na fosilních palivech z Ruska a v horizontu pěti let republiku úplně vyvléci z ruské energetické smyčky.

Reklama

„Součástí celoevropských bezpečnostních a ekonomických změn bude i nutnost zcela proměnit energetiku v ČR,“ řekl Fiala. Dlouhodobě opomíjenou závislost na palivech z Ruska označil za jedno z největších bezpečnostních rizik republiky. Kabinet má podle něj připravené plány pro případ, že by se zastavily dodávky plynu z Ruska. „Pokud to opravdu nastane, zvládneme to, i když to nebude jednoduché,“ dodal.

K přijetí opatření, která povedou k surovinové nezávislosti Česka a celé Evropské unie na Rusku, vyzvaly tento týden vládu obě komory Parlamentu. Podle Sněmovny si má vláda počínat tak, aby „příjmy z prodeje ruské ropy, zemního plynu a dalších surovin nemohly být využity k financování další vojenské agrese a rozvratných aktivit proti Západu.“

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko bankrotuje. Putinovi nepůjčí už ani Číňané, na válku ale peníze mít bude

Rusko je v bankrotu, říká ratingová agentura Standard & Poor’s. To znamená, že Rusku nepůjčí ani Číňani, přičemž tento stav může trvat desetiletí a Rusům přinese bídu.

Přečíst článek

Energetickou pětiletku představí Fialova vládu v řádu týdnů

Fiala řekl, že vláda představí komplexní pětiletý projekt v nebližších týdnech. „Cílem bude zajištění energetické bezpečnosti ČR, našich domácností i našich firem,“ uvedl. Léta neřešená závislost na fosilních palivech z Ruska patří podle něj mezi hlavní bezpečnostní rizika. „Může se velice rychle dotknout každé české domácnosti,“ varoval.

Cílem podle něj musí být se do pěti let vymanit z energetické závislosti na ruských dodávkách. „To bude znamenat velké investice, to bude znamenat změnu pro každého z nás. Ale pokud to teď neuděláme, spácháme tím vážný politický zločin na budoucnosti ČR,“ dodal.

V závěru kongresu Fiala doplnil, že zbavit se energetické závislosti na Rusku není úkol jen pro Česko, ale celou EU, která se k tomu také hlásí. Detaily slibovaného plánu komentovat nechtěl. „Nepůjdu do podrobností, jsem zvyklý vystoupit až s řešeními, která máme koaličně prodiskutována,“ konstatoval.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Devadesátky. Nezaměstnanost v Rusku bude katastrofální jako po pádu SSSR

Ruskou ekonomiku čeká v nejbližší době další rána v podobě rekordní nezaměstnanosti. Ta podle prognóz agentury Bloomberg poprvé za deset let překročí devítiprocentní hranici. 

Přečíst článek

Dětmarovice

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Čechům kvůli tomu elektřina nezdraží

Evropské unie přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Zásadní součástí nových postihů je ukončení odběru uhlí z Ruska, které pro režim prezidenta Vladimira Putina představuje příjem čtyř miliard eur (98 miliard korun) ročně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme