Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko na konsensus EU nečeká. Podniká kroky k zákazu dovozu ruského uhlí

Hnědouhelný polský důl Turów
ČTK
 ČTK

Polská vláda schválila návrh zákona zakazujícího dovoz uhlí z Ruska, oznámil vládní mluvčí Piotr Müller. 

Reklama

Polsko dováží asi pětinu uhlí, jež spotřebovává, většina importu pochází právě z Ruska. Polsko patří mezi ty země, které se v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu snaží v Evropské unii prosadit zákaz dovozu energetických surovin z Ruska, nenašlo však pro to dostatečnou podporu.

„Nemůžeme déle čekat na rozhodnutí Evropské unie,“ řekl Müller. „Uvědomujeme si, že to může vzbuzovat právní pochybnosti, bohužel opodstatněné pochybnosti,“ uvedl také. Agentura Reuters napsala, že podle pravidel EU se má na sankcích shodnou celá sedmadvacítka a že Brusel by případně mohl jednotlivé země potrestat za samostatný postup.

Podle analýzy think tanku Forum Energii dováží Polsko asi 20 procent uhlí, které spotřebuje, zbytek se vydobývá v dolech na jeho území. V roce 2020 tři čtvrtiny uhlí z dovozu pocházely z Ruska. Agentura PAP píše, že ruské uhlí je levnější než to polské a lépe se hodí pro výrobu energie.

Evropská unie se dohodla, že bude postupně snižovat svoji závislost na dovozu plynu z Ruska. Německo, největší ekonomika v bloku, minulý týden oznámilo, že do konce letošního roku přestane nakupovat ruskou ropu a do poloviny roku 2024 by mohlo být nezávislé i na dodávkách ruského plynu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki podle mluvčího vlády Müllera ještě tento týden představí podrobné plány, jak Varšava v příštích letech přestane dovážet energetické suroviny z Ruska. V současnosti ruský plyn kryje polovinu polské spotřeby, v případě ropy je to 60 procent.

Mateusz Morawiecki, polský premiér

Morawiecki vyzývá Evropu k zaříznutí obchodu s Ruskem

Polsko navrhlo Evropské unii, aby zavedla úplný zákaz obchodování s Ruskem, vzkázal polský premiér Mateusz Morawiecki.

Přečíst článek

polský Zlotý

Polsko buduje „antiputinovský štít“. Chce snížit daň z příjmu fyzických osob na 12 procent

Polsko chce od 1. července snížit daň z příjmu fyzických osob ze 17 na 12 procent. Změna by se měla dotknout důchodců nebo lidí pracujících na plný úvazek, uvedla dnes agentura PAP.

Přečíst článek

tanker na moři

Nový námořní fenomén: Ruské tankery s ropou tají svůj pohyb, chtějí obejít sankce

Protiruské sankce zřejmě zrodily nový námořní fenomén. Ruské tankery převážející zejména ropu a ropné chemikálie vypínají své identifikační systémy a v noci stahují vlajky, aby je nebylo možné rozeznat. Experti upozorňují na to, že cílem tohoto jednání je zřejmě snaha obejít opatření západního světa uvalená na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

plynovod, ilustrační foto

Tři roky. Tolik potřebují Němci na skoncování s ruským plynem

S nečekaným odhadem přišel šéf největší německé energetické společnosti E.ON Leonhard Birnbaum. Bez dodávek ruského plynu by německá ekonomika utrpěla „obrovské škody, kterým by se mělo zabránit, pokud je to možné,“ uvedl šéf E.ONu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme