Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tři roky. Tolik potřebují Němci na skoncování s ruským plynem

plynovod, ilustrační foto
iStock
 ČTK

S nečekaným odhadem přišel šéf největší německé energetické společnosti E.ON Leonhard Birnbaum. Bez dodávek ruského plynu by německá ekonomika utrpěla „obrovské škody, kterým by se mělo zabránit, pokud je to možné,“ uvedl šéf E.ONu.

Reklama

Německo bude potřebovat tři roky na to, aby si zajistilo alternativní dodávky zemního plynu a stalo se v tomto ohledu nezávislé na Rusku. S odvoláním na televizní vystoupení Leonharda Birnbauma, šéfa největší německé energetické společnosti E.ON, o tom informovala agentura Reuters.

„Odhadujeme, že by to vyžadovalo období tří let,“ odpověděl Birnbaum v německém televizním zpravodajském pořadu Tagesthemen televize ARD na otázku, jak rychle by se Německo mohlo zbavit ruského plynu. Bez dodávek ruského plynu by německá ekonomika utrpěla „obrovské škody, kterým by se mělo zabránit, pokud je to možné,“ dodal.

Abú Zabí

Konec přátelství. Obří fond z Perského zálivu zastavuje investice v Rusku

Druhý největší suverénní investiční fond Mubadala ze Spojených arabských emirátů oznámil konec investic v Rusku, důvodem je invaze na Ukrajinu. Fond z Abú Zabí, který mimo jiné vlastní téměř tři procenta v těžebním a energetickém ruském gigantu En+ Group spojeného se jménem oligarchy Olega Děripasky, je prvním fondem z Perského zálivu, jenž k takovému kroku přistoupil, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Byty a domy mají přednost před průmyslem

Německý regulátor plynové sítě bude upřednostňovat využití pro vytápění obytných domů před průmyslovým využitím, rozvedl Birnbaum. Počáteční tíhu jakéhokoli omezení dodávek by tedy podle něj nesli energeticky nároční výrobci, například ocelárny.

Varoval také před sekundárními dopady v důsledku nedostatku komponentů a polotovarů v různých navazujících průmyslových odvětvích.

Sama společnost E.ON se připojila k dalším energetickým firmám a začala se odvracet od Ruska. Nemá žádné dlouhodobé smlouvy o dodávkách přímo s ruskými producenty, ale část plynu nakupovala od obchodních společností Gazpromu v Evropě.

„Vzhledem k válce na Ukrajině jsme od těchto společností přestali odebírat nové objemy plynu,“ uvedl před dvěma týdny na výroční tiskové konferenci Birnbaum.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co dělá ministr průmyslu kolem energií? Máme tady tak trochu záhadu

Ministrem průmyslu se na konci loňského roku stal muž, který do té doby vůbec nebyl účasten politického dění v Česku. Vůbec nikdo ho neznal. To by se snad ještě dalo pochopit. Občas se vynoří nová tvář, průbojný člověk, který svěžími myšlenkami oslní. To ovšem není případ Jozefa Síkely. O jeho myšlenkách nevíme nic.

Přečíst článek

Raketově zdražuje i vepřové maso. Nárůst ceny o desítky procent pocítí Češi už o Velikonocích

Vepřové maso na burze, jež určuje ceny v ČR, od ruské invaze zdražilo už o 60 procent. A cena půjde ještě výš. Před Velikonocemi se budou tuzemští prodejci masa snažit využít paniky na trhu a jako u pohonných hmot si navýšit marže.

Přečíst článek

Reklama

Související

Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme