Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policie hlídá hranice se Slovenskem. Zadržela devět převaděčů, použila i střelbu

Pasová kontrola, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Česká policie zahájila kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes ČR přecházejí do Německa a Rakouska. Policie bude kontrolovat 27 bývalých hraničních přechodů i zelenou státní hranici, kterou nebude možné minimálně deset dnů překračovat. Policie do sedmi hodin ráno zadržela 120 migrantů a devět převaděčů.

Reklama

Na česko-slovenské hranici jsou od půlnoci policejní hlídky na 17 silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodech. Turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území obou sousedních zemí. Hrozi za to pokuty, na místě až do 5000 korun. Výjimku budou mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí.

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusové prchají před mobilizací. Ti, co zůstali, nemají žádné zkušenosti

První skupiny mužů povolaných v rámci ruské částečné mobilizace začaly přijíždět na vojenské základny, uvedla ve své pravidelné zprávě britská vojenská rozvědka. Mezitím z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů.

Přečíst článek

Do dnešních 07:00 policie zkontrolovala přes 2000 vozidel a 3160 lidí, dvacítce nelegálních migrantů odepřela vstup a ve vnitrozemí jich zajistila 99. Zadržela také devět převaděčů, uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Převaděče na Zlínsku zastavily až varovné výstřely policistů, podotkl. Hranice hlídají stovky policistů. Policejní prezident uvedl, že v jedné směně slouží asi 500 policistů z celé ČR, kterým pomáhá 60 celníků.

Policisté od začátku letošního roku zajistili na území republiky téměř 12 tisíc migrantů. To výrazně překračuje čísla z roku 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Současně zadržela 125 převaděčů, zatímco v minulých letech šlo řádově o jednotky či nižší desítky případů ročně. Policisté proto budou hlídat i takzvanou zelenou hranici. Čekají, že skupiny převaděčů se budou snažit obejít přijatá opatření.

Po deseti dnech vláda uvidí, co dále 

Vláda o dočasném zavedení kontrol rozhodla v pondělí večer. V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bude trvat deset dní, tedy do 8. října. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí. Slovensko v úterý uvedlo, že rozhodnutí ČR respektuje. Ve středu ho ale slovenský premiér Eduard Heger kritizoval.

Kuba (ilustrační foto)

Kubánci prchají ze země v největším počtu za více než čtyři desetiletí

Pronásledování, hlad, strach o blízké. To je důvodem, že Kubánci v posledních měsících prchají ze své země v největším počtu za více než čtyři desetiletí a rozhodli se vsadit své životy a budoucnost na nebezpečnou cestu do Spojených států letecky, po zemi i po moři, aby unikli ekonomickým a politickým potížím, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

"Trochu zde selhala práce na straně České republiky. Takto se to nedělá. Je potřeba to řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními. Krok, který udělala Česká republika a zavádějí ji další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu," řekl novinářům Heger. Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec navrhl pomoc Maďarsku se zajištěním jeho vnějších hranic a v této souvislosti chce jednat se sousedními zeměmi. Pokud se s nimi nedohodne na opatřeních, Slovensko podle něj zavede kontroly na hranicích s Maďarskem.

Český ministr vnitra Vít Rakušan ve středu uvedl, že Česko se snažilo situaci kolem rostoucí migrace dlouhodobě řešit diplomatickou cestou, ale nevedlo to k úspěchu.

"Rozhodně tím cílem není komplikovat život občanů ať už České nebo Slovenské republiky. Rozhodně to není nějaký silový krok České republiky vůči Slovensku. Tím cílem je jediné, dát i převaděčským skupinám, což jsou ti skuteční zločinci, což jsou ti skuteční obchodníci s lidským neštěstím, jasně najevo, že tady existuje překážka. A tou ty kontroly zavedené na slovensko-české hranici objektivně v této chvíli jsou," řekl Rakušan.


 
Reklama

Související

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme