Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podpora migračního balíčku v EP není vůbec jistá, frakce počítají každý hlas

Podpora migračního balíčku v EP není vůbec jistá, frakce počítají každý hlas
Profimedia
 ČTK

Drama až do poslední chvíle. Takové bude dnešní hlasování o migračním balíčku v Evropském parlamentu. Podpora pro všech deset legislativních aktů měnících unijní migrační a azylová pravidla totiž ještě vůbec není jistá, nervozita stoupá a jednotlivé frakce počítají každý hlas. O každém z předpisů se má dnes odpoledne hlasovat zvlášť, musí ale projít všechny. Jestliže by některá z norem schválena nebyla, zablokovalo by to celé řešení, které se komplikovaně dojednávalo dlouhých osm let.

Reklama

Tři velké parlamentní frakce, lidovecká EPP, liberální Renew a socialistická S&D, dohodu celkově podporují, některé z jejich národních delegací ale plánují hlasovat proti některým částem paktu, nebo i celému souboru. Pro některé europoslance je předjednaný kompromis příliš přísný, pro jiné ale naopak nedostatečný. Navíc velkou roli hrají i různé národní opozice. Například italská Demokratická strana je proti paktu, protože ho podporuje premiérka Giorgia Meloniová z krajně pravicové strany Bratři Itálie. Francouzští republikáni a socialisté jsou zase proti, protože balíček podporuje prezident Emmanuel Macron, všiml si bruselský server Politico.

Ještě v úterý tak podle informací z kuloáru údajně chybělo táboru „pro balíček“ okolo deseti hlasů. „Bude to mimořádně složité. Otázkou zůstává, kolik bude odpadlíků z velkých frakcí, kteří balíček nepodpoří, a kolik hlasů pro nakonec dodají Zelení,“ řekl ČTK nejmenovaný zdroj.

Zdechovský: Migraci v EU je třeba dát nějaký řád

Máme-li prosperovat, musíme se o to snažit ve společenství států, které je nám blízké. A EU vyznává hodnoty, na něž Češi slyší. Ve svém třetím období chci říkat věci jasně. Když uvidím, že je něco blbost, servítky si brát nebudu, říká lídr KDU-ČSL a čtyřka vládního bloku SPOLU Tomáš Zdechovský.

Přečíst článek

Má těžce vyjednaný kompromis šanci?

Proti balíčku budou hlasovat například čeští europoslanci za ANO, kteří jsou členy liberální frakce Renew. „Bohužel, migrační balíček v této podobě nemohu podpořit. Hlavním problémem je z mého pohledu to, že vůbec neřeší příčiny samotné migrace. Zjednodušeně řečeno čekáme, až problém přijde, nijak se nesnažíme mu předcházet. Současný migrační pakt EU řeší situaci, kdy jsou příchozí už na území EU, což je pozdě. Měl by řešit to, co jejich příchodu předchází,“ uvedl jeden z europoslanců za ANO Ondřej Kovařík. Problematických pasáží je v balíčku více, jde například o zavedení mechanismu takzvané pružné solidarity, který „fakticky znamená zavedení kvót“, doplnil jeho kolega Ondřej Knotek.

Europoslanci za Piráty, kteří jsou ve frakci Zelených, některé z předpisů podpoří, jiné ale zamítnou. „Hlasujeme deset různých legislativních návrhů, které se souhrnně označují jako migrační a azylový pakt. U hlavních návrhů, jako je řízení migrace a azylu, reakce na krizové a nepředvídatelné situace, systém Eurodac či nařízení o prověření budeme jako Piráti proti,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová. Vadí jim například zhoršení přístupu k biometrickým údajům, které mají být nově odebírány také u dětí. „Nově také hrozí odesílání těchto citlivých údajů do země původu dané osoby, což často znamená do rukou autoritářského režimu,“ dodala Gregorová.

Vyjednavači europarlamentu a členských zemí EU se na nových migračních a azylových pravidlech evropského bloku shodli loni v prosinci po mnoha letech neúspěšných snah o kompromis. Série norem počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí také, že migračním tlakem přetíženým zemím unie solidárně pomohou ostatní buď tím, že od nich část migrantů převezmou, nebo je podpoří finančně či materiálně.

Letos 8. února se na konečné podobě migračního paktu shodli zástupci členských zemí EU, Češi se tehdy hlasování zdrželi. Původní verze přitom měla podporu českého kabinetu. Evropský parlament ale podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zasáhl do původního návrhu způsoby, s nimiž vláda není spokojená. Česko se při závěrečném schvalování kompromisu členskými státy zdrželo hlasování.

EU uzavřela historickou dohodu o migraci

Evropská unie ve středu prolomila roky trvající politickou patovou situaci a dohodla se na dohodě, která výrazně změní způsob, jakým společenství pracuje s migranty, přesouvá je po členských zemích a fakticky usnadní vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Informaci přinesl portál Politico.

Přečíst článek

Britský ministerský předseda Rishi Sunak

Problém s migranty je třeba řešit tvrději, uvedl Sunak. Za příklad si bere Thatcherovou

Problém s vysokým počtem migrantů, kteří volí nelegální cestu do evropských zemí, je třeba řešit rázněji a tvrději zakročit proti pašerákům, shodli se při setkání v Římě italská premiérka Giorgia Meloniová a britský ministerský předseda Rishi Sunak. Ten mimo jiné řekl, že množství běženců, kteří připlouvají do Itálie, je neudržitelné a že k věci je třeba přistupovat s radikalismem britské expremiérky Margaret Thatcherové, uvedla agentura ANSA.

Přečíst článek

Britský premiér Rishi Sunak

Karel Pučelík: Zastavte loďky s migranty! Britští konzervativci je chtějí posílat do Afriky

Britští poslanci v úterý schválili nový vládní návrh na deportace migrantů do nesvobodné Rwandy. Daňové poplatníky už teď plán stál stovky miliard liber, je navíc neetický a nemá politickou perspektivu. Přesto všechno na něm ale konzervativci sveřepě trvají.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme