Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vláda vyplatí příspěvek pět tisíc na dítě. Jen tím přilévá olej pod inflační kotel, hodnotí ekonom

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí
ČTK

Rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého by mohly začít ve druhé polovině letních prázdnin dostávat pět tisíc korun na děti, kterým nebude 1. srpna ještě 18 let. Domácnosti, které pobírají přídavky na děti, by měly podporu získat automaticky. Ostatní rodiče o ni budou žádat.

Reklama

Návrh zákona o vyplacení jednorázového příspěvku schválila vláda. Dávkou chce zmírnit dopady zdražování na rodiny. Normu dostane teď k projednání sněmovna, opozice už ohlásila, že bude navrhovat změny.

Na dávce pět tisíc korun na dítě se vláda shodla 27. dubna, návrh zákona začala projednávat minulý týden. Kvůli vážným výhradám některých resortů a legislativců debatu přerušila. Ve středu schválila novou verzi. Proti původní předloze se v ní výrazně rozšiřuje výčet příjmů, které se do milionové hranice mají započítat. Upravuje se i proces. Dávku mohou dostat také cizinci. Naopak z normy vypadla možnost, že by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku zopakovat.

Stanjura a Fiala

Vláda „prázdných gest“ letos vykáže schodek 330 miliard korun, míní ekonom Kovanda

Česká vláda letos za období ledna až května vykazuje druhé nejhorší hospodaření v historii ČR. Hůře hospodařila pouze Babišova vláda loni. Pokud Fialův Kabinet neodolá pokušení činit prázdná, ale drahá gesta, letošní schodek bude jistě přesahovat schválených 280 miliard korun, komentuje novou statistiku vládního účtu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Podle nové verze zákona příspěvek bude pro dítě, kterému 1. srpna ještě nebude 18 let. Stát dávku vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Rodiny, které teď v červnu pobírají dětské přídavky, by peníze měly dostat v srpnu. Ostatní rodiče budou o příspěvek žádat. Podpora by jim pak měla dorazit do konce dalšího měsíce po rozhodnutí o přiznání.

„Nárok na příspěvěk budou mít domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně hrubého. Dávku tak stále bude získávat třeba i domácnost, v níž oba rodiče pobírají mzdu 41 600 korun hrubého měsíčně. To zhruba odpovídá průměrné mzdě pro první čtvrtletí letošního roku, jak uvádí ministr financí Zbyněk Stanjura. Na průměrnou mzdu tak stále dosáhnou zhruba dvě třetiny rodin s dětmi,” komentuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Čím menší penze je, tím méně roste: Kritizují valorizaci důchodci

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od středy kvůli vysoké inflaci mimořádně zvyšují. Zásluhová část penzí roste všem příjemcům o 8,2 procenta. Průměrný starobní důchod se tak zvedá o 1017 korun.

Přečíst článek

Fialova vláda se tak podle Kovandy rozhodla pokračovat v tradici Babišova kabinetu. Akorát se přitom zaměřuje na děti, a ne na důchodce. „O adresnosti příspěvku stále nemůže být řeč. Opět se nesystémově vyplácí veřejné peníze, i těm, kteří je vůbec nepotřebují. Naopak skutečně potřebným se pomůže méně, než by se pomoci mohlo. Jestliže dávka půjde až 90 procentům domácností s dětmi, nejde o zacílenou pomoc. O zacílení by bylo možné hovořit, pokud by šla maximálně 20 procentům nejpotřebnějších, a to třeba i v částce vyšší, než je pět tisíc,” dodal Kovanda.

Podle Kovandy se tak jedná o populistický krok, který státní kasu vyjde na takřka devět miliard korun. „Tyto peníze z podstatné části jen přilejí oleje do inflačního kotle,” doplnil Kovanda.

Nárok na pět tisíc korun od státu má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v České republice. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ji mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Eurobankovky, ilustrační foto

Inflace v eurozóně vystoupila nad osm procent. Ceny rostou nejrychleji Estoncům

Inflace v zemích platících eurem vystoupala na další rekord, v průměru přesáhla osm procent. Vyplývá to z dat Eurostatu. Nejvýrazněji se zvýšily ceny energií.

Přečíst článek

Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. V nové verzi se zahrnují i nájmy a ostatní příjmy, které se v Česku daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy. Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. Zohledňovat se nebudou případné výhry. V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Na podání žádosti budou mít rodiče rok. Žádat budou moci elektronicky přes on-line aplikaci, nebo osobně v takzvaných Czech Pointech na radnicích a poštách či v pobočkách úřadu práce. Kromě jmen, rodných čísel a bydliště dětí a rodičů se má podle návrhu dokládat čestné prohlášení o příjmech. Pravdivost a správnost mají ověřit úřady práce. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) několikrát zopakoval, že se propojí systémy finančních úřadů kvůli dani z příjmu a sociální správy kvůli odvodům z výdělku. Neoprávněně získanou dávku budou lidé muset vrátit. Vymáhání by měl mít na starosti celní úřad.

Reklama

Související

Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta

Premiér slíbil zlevňování. Ve světě přitom opravdu klesají ceny potravin i energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme