Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opusťte Rusko, v zemi není bezpečno, vyzvalo Čechy ministerstvo zahraničí

Pemiér Petr Fiala a Jan Lipavský, šéf české diplomacie
ČTK
 ČTK

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká diplomacie zároveň varovala před cestami na ruské území. Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu.

Reklama

Úřad zároveň apeloval na občany, kteří se v Rusku zdržují nebo tam dlouhodobě žijí, aby se registrovali v cestovatelském systému Drozd. Pokud se Češi rozhodnou v zemi zůstat, mají podle resortu dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán pro opuštění Ruska v případě nouze.

Čeští občané, kteří zároveň mají ruské občanství, by měli mít po vyhlášení částečné mobilizace na paměti, že jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako tamní občané. Zastupitelský úřad ČR v Moskvě jim nemůže zajistit plnohodnotnou konzulární ochranu.

Lidé by se podle ministerstva též měli vyhýbat demonstracím. Zároveň by u sebe vždy měli mít doklady, neboť na ulicích jsou zesílené policejní hlídky.

Ministerstvo také upozornilo, že kvůli vyhroceným vztahům Ruska se státy EU a NATO může být omezena činnost zastupitelských úřadů v Rusku. Vzhledem k protiruským sankcím také v zemi nefungují mezinárodní platební karty vydané v Česku, tudíž úřad doporučuje před případnými nezbytnými cestami do Ruska disponovat dostatečnou hotovostí.

Letecký prostor EU je pro dopravce z Ruska uzavřen, tím pádem jsou přerušeny některé spoje ze země a do ní. „Prozatím lze stále koupit letenky z Ruské federace například do Arménie, Ázerbájdžánu, Egypta, Kazachstánu, Spojených arabských emirátů, Srbska, Turecka a dalších mimoevropských zemí,” informovalo ministerstvo.

Vladimir Putin

Putin ukradl část Ukrajiny. Území se nevzdám, vzkazuje. Západ anexi neuzná

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili zástupci těchto Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí. Kyjev a Západ anexi odmítá. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská oblast a Záporožská oblasti dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

Přečíst článek

Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Přečíst článek
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme