Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Putin v Kremlu složil přísahu a ujal se prezidentského úřadu. Mezi hosty byl i americký herec

Putin v Kremlu složil přísahu a oficiálně se znovu ujal prezidentského úřadu
ČTK
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin se v kremelském Andrejevském sále oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu. Putin v březnu dle očekávání s přehledem vyhrál volby, které ale podle kritiky Západu byly nesvobodné a chyběla mu v nich skutečná opozice.

Reklama

Ruského prezidenta při slavnostním ceremoniálu v honosné, zlatem vykládané síni kremelského palácového komplexu potleskem přivítaly zástupy politiků a významných osobností. Na protest proti stavu ruské demokracie a ruské agresivní válce proti Ukrajině mezi nimi však chyběla řada západních diplomatů, včetně zástupců Evropské unie, Spojených států, Německa, Británie či České republiky.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si slavnostní ceremoniál

Jedenasedmdesátiletý ruský prezident, který dominuje politické scéně své země už od přelomu tisíciletí, při ceremonii převzal symboly svého úřadu a pronesl k účastníkům v sále krátký projev. V něm uvedl, že dialog se Západem nevylučuje, musí se ale nastavit za rovnocenných podmínek.

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Koho vyslat do Moskvy? Česká diplomacie řeší ožehavou otázku

Chargé d'affaires Jiří Čistecký skončil na velvyslanectví v Moskvě ke konci dubna. Ambasádu nyní vede Jan Ondřejka, dosavadní druhý tajemník, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Koncem května skončí velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, vláda ho odvolala, řekl v neděli ministr Jan Lipavský (Piráti) v televizi Nova.

Přečíst článek

Politici i americký herec

Dnešní inaugurace se zúčastnili členové ruské vlády včetně premiéra Michaila Mišustina či ministra obrany Sergeje Šojgua, moskevský starosta Sergej Sobjanin nebo vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov. Francie dříve uvedla, že na ceremoniál vyšle svého velvyslance v Moskvě Pierra Lévyho, ačkoliv odsuzuje represe, které provázely březnové volby

Mezi čestnými hosty byla i někdejší hvězda amerických akčních filmů Steven Seagal, který je zároveň dlouholetým Putinovým obdivovatelem. Na otázky ruských médií v Kremlu odpověděl, že ruský prezident je největším světovým lídrem.

„Prezident Putin byl znovuzvolen a bude pokračovat ve své cestě, i když se to Západu pravděpodobně nelíbí. (...) Pro Rusko je to stabilita - můžete se zeptat kteréhokoliv občana na ulici,“ řekl agentuře Reuters před ceremonií šéf ruského zbrojařského koncernu Rostěch (Rostec) Sergej Čemezov, blízký Putinův spojenec.

Ruský prezident se při pečlivě naplánované slavnosti nechal nejprve vyfotografovat ve své kanceláři, jak si prohlíží dokumenty, aby následně sledován kamerami prošel dlouhými a zdobenými chodbami Kremlu.

Klidně i poslepu

„Mohl to nejspíš jít i poslepu,“ komentoval záběry Putina již popáté mířícího k Andrejevskému sálu server BBC a připomněl, že při své první inauguraci v květnu 2000 se Putin zavázal „zachovat a rozvíjet demokracii“ a „postarat se o Rusko“.

K Velkému kremelskému paláci dnes ruský prezident přijel luxusní ruskou limuzínou Aurus, zatímco jeho čestná stráž čekala několik hodin ve sněhu a dešti a při teplotě těsně nad nulou, podotkla agentura AP. Dodala, že Putin několik prvních okamžiků svého pátého funkčního období tradičně využil k poděkování „hrdinům“ své války na Ukrajině a k výpadům proti Západu.

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Expremiér Bohuslav Sobotka: Zeman se vždy rozhodoval prorusky. A na Babiše jsme nenašli recept

Expremiér a bývalý politik ČSSD Bohuslav Sobotka se od ukončení politické kariéry do médií příliš nevyjadřuje. Nyní pohovořil s právníkem a lobbistou Radkem Pokorným a novinářem Ondřejem Koutníkem v jejich novém podcastu Klub rváčů o svých politických zkušenostech.

Přečíst článek

Putin v březnu drtivě zvítězil v přísně kontrolovaných volbách, v nichž byli z technických důvodů vyloučeni dva protiváleční kandidáti. Jeho nejvýznačnější protivník, Alexej Navalnyj, v únoru náhle zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem a další kritici současného Kremlu jsou ve vězení nebo je ruský režim donutil uprchnout do zahraničí.

Pro Putina to dnes bylo popáté, co v Andrejevském sále složil prezidentskou přísahu. Poprvé tak učinil v roce 2000, následně v roce 2004. S ohledem na ústavu se poté nemohl ucházet o třetí mandát v řadě, stanul proto v čele vlády, než se v roce 2012 opět stal prezidentem. Znovuzvolen byl i v roce 2018.

V lednu 2021 pak Putin podepsal zákon, který mu umožňuje ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu a prezidentem tak může být až do roku 2036. Dnes zahájený mandát mu vyprší v roce 2030.

Newstream vydává první letošní číslo magazínu Realitní Club, tématem je růst

Zpravodajský server zaměřený na byznys Newstream vydává tento týden první letošní číslo tištěného magazínu Realitní Club.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme