Reklama

Nepřátelé státu: Kasparov a Chodorkovskij jsou podle Putina zahraniční agenti

Garri Kasparov
ČTK/AP
 ČTK

Ruské ministerstvo vnitra nově zařadilo mezi „zahraniční agenty“ šachového velmistra Garriho Kasparova a někdejšího nejbohatšího ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, kteří jsou známými kritiky Kremlu.

Reklama

Podle stránek ministerstva vnitra byla u Chodorkovského jako zdroj financování zmíněna Ukrajina. Také Kasparov údajně dostával finanční podporu z Ukrajiny a od lidskoprávní nadace.

Nálepkou „zahraniční agent“, která je v Rusku od sovětských dob vnímána značně hanlivě, ruské úřady označují nevládní organizace, nezávislá média a jednotlivce, dostávající podle názoru úřadů finanční podporu ze zahraničí a vyvíjející politickou činnost. Takto označené spolky, média a jedinci jsou vystaveni mnohem přísnější úřední kontrole a také musí každé sdělení doprovázet upozorněním, že plní roli „zahraničního agenta“.

Podle kritiků jde ve skutečnosti o další tažení proti oponentům režimu a o umlčení kritických hlasů v zemi.

Dolary, ilustrační foto

Dolary? Máte dolary? Rusové se po nich pídí na černém trhu

Rubl je v současné době o čtvrtinu silnější vůči dolaru než před začátkem Putinovy invaze na Ukrajinu. Omezení na ruském bankovním trhu a nedostatek dolarů v zemi ale způsobují, že řada Rusů začala shánět dolary jak za komunismu – na černém trhu a za nevýhodnější kurz, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Umožňují mu luxusní život. Velká Británie namířila sankce na Putinovy ženy a nejbližší příbuzné

Velká Británie opět zpřísňuje sankce vůči Rusku. Tentokrát se vláda Borise Johnsona zaměřila na přátele a rodinní příslušníky Vladimira Putina, kteří ho podporují a umožňují mu nadále vést život v luxusu, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý šachový velmistr, politik a kritik Vladimira Putina Garri Kasparov

Co je potřeba pro svržení Putina? Nejprve přiznat, že válka je prohraná, míní ruský šachový velmistr Kasparov

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme