Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německou dálnicí rychlostí 120 km/h. Debata o snížení rychlostního limitu je kvůli Rusku znovu na světě

dálnice, německé dálnice
iStock
Tereza Zavadilová
tzv

Nižší rychlost rovná se nižší spotřeba. Debata o snížení rychlostního limitu na německých dálnicích je kvůli ukrajinské krizi znovu na stole. Dvě ze tří koaličních stran ve vládě by omezení rychlosti na 120 kilometrů v hodině podpořily.

Reklama

Německo řeší, jak v souvislosti se současnou plynovou a ropnou krizí způsobenou rusko-ukrajinskou válkou co nejvíce snížit spotřebu energií. Do debaty se tak opět dostala původní myšlenka ekologů: omezení rychlosti na dálnicích.

Podle údajů Spolkové agentury pro životní prostředí by omezení rychlosti na 120 km/h na německých dálnicích mohlo ušetřit přibližně 2,5 milionu tun ekvivalentů CO₂ ročně. V přepočtu to znamená více než 1000 milionů litrů benzínu. I omezení na 130 km/h by stále ještě mělo smysl -  ušetřil by se ekvivalent 600 milionů litrů benzinu.

Německá asociace měst podle deníku Tagesschau by to prosazovala. A po okamžitých opatřeních k úspoře energií - včetně plošného omezení rychlosti - volá i vlivné ekologické sdružení BUND. Nápad by měl podporu i ve vládě - SPD se Zelenými se jako dva ze tří koaličních partnerů vyslovili pro omezení rychlosti. Pro se nedávno vyjádřil i spolkový ministr hospodářství Robert Habeck, ovšem pravicová FDP to vidí jinak.

„Každý, kdo chce snížit závislost na ruské ropě, musí také iniciovat konkrétní opatření,“ uvedl mluvčí dopravní politiky frakce Bundestag Stefan Gelbhaar pro ARD. Konkrétní nárhy zatím nejsou. Ministerstvo dopravy vede FDP, která – k velké zlosti zelených a části SPD –  bojuje proti omezení rychlosti. Bez FDP nemá ovšem koalice v Bundestagu pro takový zákon většinu.

Dočasné omezení 

Ovšem i tak řešení existuje. Většina ve vládě ani v parlamentu by totiž nebyla nutná pro dočasné omezení rychlosti. Umožňuje to starý zákon z roku 1974 z doby ropné krize. Zákon o energetické bezpečnosti umožňuje spolkové vládě delegovat pravomoc vydávat nařízení na Spolkové ministerstvo hospodářství a klimatu, které by pak mohlo nařídit dočasné omezení rychlosti.

Není to ale bez háčků. Ústavní právník Joachim Wieland vysvětluje, že cílem regulace by mělo být „pokrytí životní potřeby energie.“ Musela by tedy být přímo ohrožena nebo přerušena dodávka energie. Vyhláška se také musí omezit na to, co je nezbytně nutné k odstranění ohrožení nebo narušení dodávek energie.

Zákon umožňuje více krizových praktik - například zavést časová omezení (například neděle bez aut) nebo omezit používání spalovacích aut pro vybrané skupiny lidí. Místo rozhodnutí o snížení energetické daně na paliva může federální vláda stanovit maximální ceny paliv. Právník Wieland ARD ale řekl, že v případě nutnosti by čekal takové opatření, na kterém se vláda shodne. 

ropná plošina, ilustrační foto

Společně proti drahému benzínu: Biden i evropští lídři chtějí sáhnout na ropné rezervy

Členské země Mezinárodní agentury pro energii (IEA) i Bidenova administrativa uvažují o uvolnění zásoby ropy. Oficiální rozhodnutí Spojených států by mohlo přijít ve čtvrtek, stanovisko Mezinárodní agentury pro energii v pátek.

Přečíst článek

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

ropná plošina, ilustrační foto

Společně proti drahému benzínu: Biden i evropští lídři chtějí sáhnout na ropné rezervy

Členské země Mezinárodní agentury pro energii (IEA) i Bidenova administrativa uvažují o uvolnění zásoby ropy. Oficiální rozhodnutí Spojených států by mohlo přijít ve čtvrtek, stanovisko Mezinárodní agentury pro energii v pátek.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čerpací stanice MOL, ilustrační foto

Benzín za 90 korun? Není to nemožné, předpovídá největší americká banka

Přečíst článek
akciový výprodej

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme