Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Společně proti drahému benzínu: Biden i evropští lídři chtějí sáhnout na ropné rezervy

ropná plošina, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Členské země Mezinárodní agentury pro energii (IEA) i Bidenova administrativa uvažují o uvolnění zásoby ropy. Oficiální rozhodnutí Spojených států by mohlo přijít ve čtvrtek, stanovisko Mezinárodní agentury pro energii v pátek.

Reklama

Ministři členských zemí Mezinárodní agentury pro energii (IEA) se sejdou v pátek na mimořádném zasedání, aby rozhodli o společném uvolnění zásob ropy. Oznámila to mluvčí novozélandské ministryně energetiky Megan Woodsové. O rozsahu uvolnění rezerv zatím nebylo rozhodnuto.

Na mimořádném zasedání má být stanoven celkový objem i kvóty pro jednotlivé země, dodala mluvčí. Členské státy IEA se již dříve v březnu dohodly na uvolnění více než 60 milionů barelů ropných zásob. Z toho 30 milionů je ze zásob Spojených států.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co dělá ministr průmyslu kolem energií? Máme tady tak trochu záhadu

Ministrem průmyslu se na konci loňského roku stal muž, který do té doby vůbec nebyl účasten politického dění v Česku. Vůbec nikdo ho neznal. To by se snad ještě dalo pochopit. Občas se vynoří nová tvář, průbojný člověk, který svěžími myšlenkami oslní. To ovšem není případ Jozefa Síkely. O jeho myšlenkách nevíme nic.

Přečíst článek

Biden plánuje sáhnout do strategických rezrev už potřetí za půl roku

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje napsala, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena uvažuje o uvolnění až 180 milionů barelů ropy ze svých strategických ropných rezerv s cílem snížit ceny pohonných hmot. USA by tak sáhly do svých strategických rezerv již potřetí za posledních šest měsíců a pokud se výše potvrdí, bude to největší uvolnění rezerv od jejich zřízení před téměř padesáti lety.

Podle údajů ministerstva energetiky, které rezervu spravuje, se v ní k 25. březnu nacházelo více než 568 milionů barelů ropy, píše agentura AP. Inflace v USA v únoru dosáhla 40letého maxima a cena nafty a benzínu po ruské invazi na Ukrajinu stoupají, naopak Bidenova popularita klesá, píše AP.

Doposud se však uvolňováním rezerv nepodařilo snížit ceny, protože globální poptávka téměř dosáhla úrovně před pandemií, zatímco nabídka se celosvětově snížila.

VTB

Zmrazí Brusel majetek ruské banky VTB? EU ladí pátý balík sankcí proti Rusku

Evropská unie připravuje v pořadí již pátý balík sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Zahrnout by měl dosud nepotrestané banky nebo rodiny oligarchů, píše list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na nejmenované unijní činitele a diplomaty.

Přečíst článek

Biden i evropští lídři chtějí snižovat zdraženování benzínu

Bílý dům oznámil, že Biden ve čtvrtek vystoupí s prohlášením o opatřeních své administrativy, která mají snížit dopad zdražení energií a snížit ceny benzinu u čerpacích stanic. Další podrobnosti neuvedl. Podle údajů amerického ministerstva pro energetiku se ve strategických rezervách nachází nyní 568,3 milionu barelů ropy. To je nejméně od května 2002. Bidenova administrativa již v listopadu oznámila uvolnění 50 milionů barelů ze strategických rezerv v koordinaci s dalšími zeměmi. Po začátku války na Ukrajině se USA a 30 dalších zemí dohodly na dodatečném uvolnění 60 milionů barelů z rezerv, přičemž polovinu z přislíbeného objemu poskytly USA.

Ceny ropy prudce vzrostly po invazi Ruska na Ukrajinu koncem února, na kterou Spojené státy a jeho spojenci reagovali tvrdými sankcemi. Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě a na globálním trhu má podíl přibližně deset procent. Vyváží čtyři až pět milionů barelů denně a podle IEA by neochota odběratelů nakupovat ruskou ropu mohla od dubna stáhnout z trhu přibližně tři miliony barelů ruské ropy denně.

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Lukáš Kovanda: Putin hraje vabank. Češi na to doplatí bez ohledu na výsledek

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Přečíst článek

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Ceny benzinu 5. března 2022

Paliva v Česku opět zdražují. Obchodníky s ropou zneklidňuje Bidenův výrok, že Rusko může na Ukrajině použít chemické zbraně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme