Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Slovensku padla vláda. Klíčová teď bude role Čaputové

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala slovenskou vládu.
ČTK
 ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek odpoledne odvolala vládu premiéra Eduarda Hegera, které sněmovna ve čtvrtek vyslovila nedůvěru. Dosluhující kabinet hlava státu zároveň pověří dočasným výkonem funkce v omezeném rozsahu.

Reklama

Dosluhující vláda přichází o možnost rozhodovat například o zásadních opatřeních k zajištění hospodářské a sociální politiky země či o zásadních otázkách vnitřní a zahraniční politiky. Souhlas hlavy státu bude nezbytný k rozhodování vlády o záležitostech, u nichž kabinetu kompetence nepřiznává přímo ústava, ale zákony, a také při jmenování nebo odvolávání některých vysokých úředníků.

Kabinet s omezenými pravomocemi Slovensko už mělo poté, co v roce 2011 padla vláda premiérky Ivety Radičové.

Předčasné volby co nejdříve

„Chci vás požádat, abyste nejen vy, pane premiére, ale i další političtí reprezentanti udělali potřebné kroky k tomu, aby Národní rada nejpozději do konce ledna učinila všechna potřebná rozhodnutí směřující k předčasným parlamentním volbám. Považuji za potřebné, aby se předčasné parlamentní volby realizovaly ještě v prvním pololetí příštího roku,” řekla Čaputová. Zdůvodnila to tím, že Hegerova vláda má jen omezené kompetence a že bude třeba připravovat státní rozpočet na další rok.

Prezidentka řekla, že v případě nedohody politiků o nových volbách přistoupí k dalším krokům v souladu s ústavou. Hlava státu by například mohla jmenovat nový kabinet.

Ministr financí Igor Matovič způsobil pád slovenské vlády.

Luboš Palata: Buďto zmizí Matovič z politiky, nebo na Slovensku bude vládnout Pellegrini

Necelé tři roky od posledních parlamentních voleb se zhroutil i poslední pokus vítězných stran uspět alespoň s menšinovým kabinetem. Prezidentka Zuzana Čaputová den po hlasování o nedůvěře vládě přijala demisi premiéra Eduarda Hegera. „Co bude dál? Scénáře jsou jedině dva. Buďto se povede znovu ustavit vládu stávajícím vládním stranám, nebo budou předčasné volby. A ty vláda drtivě prohraje,“ vysvětluje redaktor Deníku a odborník na středoevropskou politiku Luboš Palata. 

Přečíst článek

K vypsání nových voleb už vybídla část opozice, ale i šéf vládního hnutí Jsme rodina a předseda parlamentu Boris Kollár. Před rozhodnutím sněmovny o zkrácení nynějšího volebního období by bylo potřeba doplnit ústavu o pravidla pro vypsání nových voleb. Příslušný návrh na změnu ústavy, jehož schválení v parlamentu vyžaduje souhlas alespoň tří pětin ze všech 150 poslanců, je na programu stávající schůze Národní rady.

Igor Matovič, ministr financí

Slovensko si vede dobře. Ratingová agentura ho opět označila áčkem

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na stupni A se stabilním výhledem. Na letošní rok agentura předpokládá zpomalení tempa růstu slovenské ekonomiky, upozornila také na závislost země na dovozu energií z Ruska.

Přečíst článek

Proti novým volbám se vyslovila bývalá vládní strana Svoboda a Solidarita, která hlasování o nedůvěře kabinetu vyvolala. Premiér a člen vedení nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Heger pozici OĽaNO v této záležitosti znovu neupřesnil. SaS a OĽaNO společně měly dosud dostatek poslanců na to, aby schválení novely ústavy ve sněmovně zablokovaly. Zavedení ústavních pravidel pro vypsání předčasných parlamentních voleb je předmětem referenda, které Čaputová už dříve vypsala na 21. ledna.

Po pádu vládu čelí poslanecký klub OĽaNO rozpadu. Desítka ze 47 členů klubu hnutí ministra financí Igora Matoviče, kteří dříve vytvořili občansko-demokratickou platformu, z něj odchází, řekl listu Denník N ministr životního prostředí a lídr platformy Ján Budaj. Platforma před hlasováním o nedůvěře kabinetu chtěla, aby neoblíbený ministr Matovič podal demisi, což se ale nestalo.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Maďarsko od úterních 23:00 nouzově ukončuje zastropování cen pohonných hmot. Orbánovu vládu k tomu dohnal kritický nedostatek paliv v zemi.

Přečíst článek

Žebříčky popularity na Slovensku vedou strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) bývalého premiéra Petera Pellegriniho a Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, jež nejsou součástí nynější vládní koalice. Hlas-SD vznikl předloni poté, co Pellegrini odešel ze Směru-SD. Preference Hlasu-SD podle prosincového průzkumu agentury AKO dosáhly 20,2 procenta a Směru-SD 16,1 procenta ze skupiny rozhodnutých voličů.

Vše k prezidentským volbám v ČR čtěte zde 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme