Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Báli se ho, tak mu lhali. Američtí špioni odtajnili zákulisí jednání Putina s jeho generály

Vladimir Putin
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Nejbližší spolupracovnicí Vladimira Putina ho ze strachu mystifikovali nejen ohledně úspěchu vojenského tažení, ale i o skutečných dopadech sankcí, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Vladimir Putin nedostával pravdivé informace o tom, jak si vede ruská armáda na Ukrajině a jak tíživé sankce pro ruskou ekonomiku ve skutečnosti jsou, uvedli podle agentury Bloomberg zástupci Bílého domu.

„Domníváme se, že vojenští poradci Putina neinformovali pravdivě o tom, jak špatně si jeho vojska na Ukrajině vedou a jak dramaticky je ruská ekonomika ochromena západními sankcemi,“ citovala odtajněné dokumenty šéfka odboru komunikace Bílého domu Kate Bedingfieldová. Zdroj tajných informací Bílý dům zveřejňovat nechce. A proč? Nejvyšší kremelské vedení se Putina bojí.

Rusko, ilustrační foto

Boršč už jen pro bohaté Rusy. Tradiční jídlo chudých zdražuje o desítky procent

Rusům kvůli sankcím dramaticky zdražuje už i „pokrm chudých“. Boršč je dražší jen za týden o desítky procent.

Přečíst článek

Mlžení a zamlčování reality vyústilo podle amerických zpravodajských služeb v napětí mezi Vladimirem Putinem a jeho nejbližšími spolupracovníky.

To, že Putin nebyl o průběhu invaze pravdivě informován, potvrdil i mluvčí Pentagonu John Kirby. 

„Skutečnost, že nemá všechny souvislosti a že tudíž neví, jak moc jeho armáda na Ukrajině selhává, je nepříjemná. Ale je to jeho armáda a jeho válka," dodal Kirby.  

A co se tedy nyní podle americké zpravodajské služby děje na setkání Putina a jeho nejužšího vedení? Protože se mu nepodařilo svrhnout ukrajinskou vládu a nastolit v Kyjevě loutkový režim, musí Kreml změnit taktiku. Armádu, jejímž cílem podle této nové strategie nikdy nebylo obsadit zemi, ale pouze chránit rusky mluvící Ukrajince na východě, tam začne nyní přesouvat.

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Lukáš Kovanda: Putin hraje vabank. Češi na to doplatí bez ohledu na výsledek

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme