Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskva dementovala, že mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou už musí odkývat jen Putin a Zelenskyj

Dmytro Kuleba
čtk
 ČTK

Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij dnes popřel sobotní tvrzení Kyjeva, že příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Rozhovory vyjednavačů podle něj budou pokračovat v pondělí. Medinskij také uvedl, že ukrajinská strana zaujala "realističtější" pozici ohledně neutrálního a nejaderného statusu Ukrajiny, informovala agentura TASS.

Reklama

Agentury v sobotu večer citovaly agenturu Interfax-Ukrajina a šéfa ukrajinské vyjednávací delegace Davyda Arachamiju, podle kterého Rusko uvedlo, že návrhy mírové dohody mezi Kyjevem a Moskvou pokročily dost na to, aby o nich mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Rusko podle něj mělo akceptovat ukrajinské postoje s výjimkou postoje k otázce Krymu.

Podle Arachamiji údajně ruská strana během páteční videokonference potvrdila, že navrhované dohody projednané tento týden na setkání v Istanbulu jsou připraveny k diskusi mezi prezidenty. „Rusko dalo oficiální odpovědi na všechny postoje, což znamená, že akceptovali tuto (ukrajinskou pozici) s výjimkou otázky Krymu,“ řekl Arachamija. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podle něj řekl, že neexistuje oficiální písemné potvrzení tohoto postoje, ale na páteční videokonferenci dostala Ukrajina ústní ujištění.

Podle Arachamiji také ruská strana souhlasila s ukrajinským názorem, že návrhy dokumentů jsou dostatečně vypracovány na to, aby mohly být vedeny přímé rozhovory mezi oběma prezidenty. „Naším úkolem je připravit konečnou fázi nikoli samotného dokumentu, ale otázek, jichž jsme se dotkli, a připravit budoucí setkání prezidentů,“ řekl ukrajinský vyjednávač.

Místem schůzky Putina a Zelenského by podle něj bylo pravděpodobně Turecko. Datum a místo takového setkání podle něj zatím není známo. „Datum ani místo nejsou známy, ale domníváme se, že to bude s největší pravděpodobností Istanbul nebo Ankara,“ řekl Arachamija.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinu čeká šílená recese. Hospodářství jí propadne o 40 procent

S krutým odhadem přišlo ministerstvo hospodářství Ukrajiny, které zároveň uvedlo, že za první čtvrtletí ukrajinská ekonomika propadla o 16 procent. Stát vedený prezidentem Volodymyrem Zelenským chystá programy na podporu vybraných sektorů, zejména těch klíčových pro fungování armády. Již dříve prezident ohlásil částečnou ekonomickou reformu, například zrušení daně z přidané hodnoty.

Přečíst článek

Podle Arachamiji turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek telefonicky hovořil s Putinem i Zelenským a zjevně potvrdil připravenost „uspořádat schůzku v nejbližší budoucnosti“.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti v rozhovoru s běloruskou televizí řekl, že rozhovory s Ukrajinou nebyly jednoduché, ale hlavní je, že pokračují. Řekl také, že Rusko by rádo v jednáních pokračovalo v Bělorusku, ale Kyjev byl proti.

Rusko a Ukrajina měly minulý měsíc několik kol rozhovorů v Bělorusku, ale naposledy se delegace sešly v Istanbulu. Obě strany v posledních dnech jednání popisovaly jako obtížná. Dosavadní schůzky se konaly mezi oběma delegacemi tváří v tvář i prostřednictvím telekonferencí.

Gazprom

Gazprom se stahuje z Německa. Hrozilo mu znárodnění

Ruský energetický gigant Gazprom v pátek oznámil odchod z Německa. Děje se tak uprostřed sporu mezi oběma zeměmi kvůli naléhání Moskvy na převedení plateb za plyn z eur na rubly, píše Reuters.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Chcete plyn? Od pátku už jedině za rubly, vzkázal Putin. Vydírání, reaguje Západ

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého se od pátku musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme