Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfka britské diplomacie: Moldávie potřebuje pomoct s modernizací armády

Prezidentka Moldávie Maia Sandu
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Moldávie by měla být vybavena moderními zbraněmi podle standardů NATO, uvedla britská ministryně zahraničí Liz Trussová v rozhovoru pro deník The Daily Telegraph.

Reklama

Členka vlády Borise Johnsona zároveň pro britský deník potvrdila, že aktuálně probíhají jednání s Kišiněvem, jež mají zjistit, zda moldavská obrana dokáže odradit jakékoli možné budoucí napadení země. „Chtěla bych, aby bylo Moldavsko vyzbrojené podle standardů Severoatlantické aliance. O tom s našimi spojenci diskutujeme,“ řekla.

Šéfka britské diplomacie rovněž vyjádřila obavy, že i když Putinovy pokusy o dobytí Kyjeva nebyly úspěšné, neznamená, že se vzdal svých ambicí o vytvoření velkého Ruska.

Vladimir Putin

Dalibor Martínek: Potáhne Putin dál do východní Evropy? Kdo mu v tom zabrání?

„Šachy jsou nejintelektuálnější sport,“ prohlásil na pódiu hotelu v černomořském středisku Dagomys nedaleko Soči Vladimir Putin začátkem června roku 2014. Konal se tam jubilejní 45. ročník vyhlášeného dětského turnaje v šachu s účastí více než tří set školáků z celého světa.

Přečíst článek

Moldavsko, které na jihozápadě sousedí s Ukrajinou, není členem NATO. Pokud budou plány Trussové schváleny, členové aliance by mohli Moldavsku poskytnout moderní zbraně místo dosavadní výzbroje ze sovětské éry a vycvičili by moldavské vojáky k jejich použití, poznamenal The Telegraph.

Modernizace obrany se podle ministryně bude týkat i dalších podobně „zranitelných“ států jako je Moldávie.

Garri Kasparov

Nepřátelé státu: Kasparov a Chodorkovskij jsou podle Putina zahraniční agenti

Ruské ministerstvo vnitra nově zařadilo mezi „zahraniční agenty“ šachového velmistra Garriho Kasparova a někdejšího nejbohatšího ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, kteří jsou známými kritiky Kremlu.

Přečíst článek

Panují obavy, že Moskva bude chtít získat kontrolu nad celou jižní Ukrajinou a získat tak pozemní přístup do Podněstří. To je separatistická oblast v Moldavsku, kterou Rusko od devadesátých let prakticky také okupuje.

Od roku 1992, kdy byla uzavřena mírová dohoda mezi separatisty a moldavskou armádou, je v tomto regionu kontingent asi 1500 ruských vojáků.

Chrám nebes v Číně

Lukáš Kovanda: Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je... Čína

Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard. A Čína nyní proto zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny a mírnit svou vlastní inflaci. Vítězem souboje mezi Západem a Ruskem tak může být právě Čína.

Přečíst článek

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Německo by Česku s plynem pomohlo, říká Česko-německá průmyslová komora

Jsme naprosto ekonomicky provázaní, rozhodně bychom vás nenechali v problémech. Tak zní sdělení Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Nicméně, náhlé zastavení dodávek plynu by české ekonomice, a tím i německým vlastníkům firem, způsobilo obří problémy. Jako jednu z velkých potíží vnímá komora špatnou komunikaci vlády, respektive ministerstva průmyslu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme