Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo vzdělání rovnou na frontu. Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli
ČTK
 ČTK

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků lidí, kteří pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákala mladé Indy, kteří měli nakonec skončit v boji proti Ukrajině za Rusko. O případu informovala agentura Reuters. Indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) uvedl, že skupina takto zlákala kolem 35 indických mužů.

Reklama

Mezi čtyřmi zatčenými v jižních indických státech Kérala a Tamilnádu byli překladatel, člověk zpracovávající víza a letenky a dva hlavní „verbíři“. Vyšetřovatelé kromě zatčených prověřují i další osoby.

Reuters hovořila s rodinami dvou indických mužů, kteří v boji na Ukrajině za Rusko zemřeli. Muži podle nich očekávali, že v armádě budou pracovat jako „pomocná síla“.

Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že případy s Ruskem projednává, a Moskva na opakované žádosti novinářů o komentář nereagovala.

Indie pod vedením premiéra Naréndry Módího patří mezi země, které neodsoudily Rusko po napadení Ukrajiny, a Moskvu nadále bere jako strategického partnera, udržuje však mnohovrstevnaté vztahy i se Spojenými státy a Británií. Nejlidnatější zemi světa koncem března navštívil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, aby získal podporu pro ukrajinský mírový plán. Indie zdůrazňuje, že k ukončení války je zapotřebí diplomacie a dialog, a vyjádřila ochotu podílet se jako vyjednávač na eventuálních mírových rozhovorech.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Ničí mě evropský duch porážky, říká evropský jestřáb a pochmurný vizionář Emmanuel Macron

Emmanuel Macron pro magazín The Economist osvětlil svá nedávná slova o možné „smrti Evropy“. Snaží se francouzský prezident být silným lídrem, kterých se kontinentu zrovna nedostává, nebo chce jen odvrátit porážku v eurovolbách?

Přečíst článek

Putin v Kremlu složil přísahu a oficiálně se znovu ujal prezidentského úřadu

OBRAZEM: Putin v Kremlu složil přísahu a ujal se prezidentského úřadu. Mezi hosty byl i americký herec

Ruský prezident Vladimir Putin se v kremelském Andrejevském sále oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu. Putin v březnu dle očekávání s přehledem vyhrál volby, které ale podle kritiky Západu byly nesvobodné a chyběla mu v nich skutečná opozice.

Přečíst článek

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Rusko reaguje na USA a spouští výrobu raket středního a krátkého doletu

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, dříve zakázaných smlouvou INF, uvedl server Meduza s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme