Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Měsíce vyjednávání k ničemu. Americký Senát zablokoval finanční pomoc pro Ukrajinu a Izrael

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer
ČTK
 ČTK

Americkým Senátem neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který vyjednavači obou hlavních stran domlouvali celé měsíce. Demokraté se nyní pokusí zajistit pomoc pro Ukrajinu a Izrael tím, že o ní nechají senátory hlasovat zvlášť.

Reklama

S požadavkem spojit 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) na podporu Ukrajiny a dalších miliard pro Izrael a jiné spojence USA se zpřísněním imigrační politiky přišli na podzim republikáni. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem na neobvyklou kombinaci přistoupili, rodící se kompromis se však setkával s čím dál silnější kritikou republikánů ze sněmovny, kteří požadovali ještě tvrdší opatření.

Aby kompromisní návrh prošel, muselo se pro něj vyslovit alespoň 60 senátorů, což se nyní nestalo.

Summit EU schválil 50 miliard eur pro Kyjev

Dobrá zpráva pro Kyjev. Summit EU mu schválil finanční pomoc ve výši 50 miliard eur

Prezidenti a premiéři Evropské unie dnes v Bruselu jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Před zahájením jejich mimořádného summitu přitom nebylo jasné, zda se podaří přesvědčit Maďarsko, které tuto podporu na prosincové vrcholné schůzce EU zablokovalo. Informace o tom, že celá sedmadvacítka nakonec dosáhla shody, však přišla bezprostředně po oficiálním zahájení dnešního jednání. Rozhodnutí uvítali ukrajinští představitelé i český premiér Petr Fiala.

Přečíst článek

Podle stanice CNN by se samostatné hlasování o pomoci Ukrajině a dalším spojencům, které navrhl lídr senátních demokratů Chuck Schumer, mělo uskutečnit v nejbližších hodinách.

Za skutečný důvod republikánského odporu vůči kompromisu, který jejich zástupci sami dojednali, považují americká média kampaň před listopadovými prezidentskými volbami. Republikáni včetně jejich pravděpodobného prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa učinili ze sílících problémů s nelegální migrací ústřední téma svých vystoupení a přijetí imigračních restrikcí za úřadování prezidenta Bidena by jejich útoky proti jeho administrativě mohlo otupit.

Reklama

Související

Nastal čas na plán B pro obnovu Ukrajiny. Nabídnout investorům širší záruky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme