Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé rozhodovali i v referendech. Velké stavby často odmítli

Referendum v Tovačově
ČTK
Stanislav Šulc

Stopku dostalo například rozšíření těžby štěrkopísku v Tovačově nebo logistické centrum na Jihlavsku. Naopak v Bzenci se rozhodovalo o budoucnosti zámku.

Reklama

Lidé v jihočeském Ševětíně podpořili v referendu stavbu nové linky na zpracování kamene v Ševětíně a s ní spjatou změnu územního plánu. Nejsou proti, aby firma Kámen a písek dál těžila v jiné lokalitě než dosud, jak firma plánuje. Uvdla to řekla starostka Romana Hajská (Ševětín pro všechny generace).

To je však jeden z mála projektů, kterým lidé dali zelenou v místních referendech, která se během voleb do sněmovny velmi často vyhlašují.

Tomáš Lebeda, politolog

Politolog: Jmenování premiéra nesmí proběhnout za zavřenými dveřmi

Otázky kolem zdraví prezidenta Zemana čeří volební debaty. Podle politologa Tomáše Lebedy, ale informace zatím nikdo nepotvrdil a vyvolávání paniky není proto na místě. „Zrušení programu kvůli nemoci je přeci standardní. Byť si samozřejmě uvědomuji závažnost situace. Jmenování premiéra by mělo proběhnout natolik transparentně, aby bylo zjevné, že prezident jmenování skutečně provedl,” říká v rozhovoru politolog Tomáš Lebeda.

Přečíst článek

Například hlasování v obci Velký Beranov na Jihlavsku o výstavbě logistického centra společnosti Penny Market dopadlo negativně. Proti bylo 561 hlasujících, pro výstavbu se vyslovilo 232 lidí. V referendu hlasovalo 78,8 procenta oprávněných voličů, kterých bylo v obci 1052. Referendum je platné a pro obec závazné, řekl starosta Milan Pulicar (nestraník).

Pozemky u Klínovce zůstanou obci

Obdobně dopadlo referendum v Tovačově na Přerovsku o rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města. Proti těžbě se vyjádřilo 76 procent hlasujících voličů.

Miloš Zeman volí v Lánech

Jana Havligerová: Země nemocných prezidentů

Tápí vás zdraví prezidenta Miloše Zemana? Jana Havligerová připomíná, že nemocné hlavy státu jsou tak trochu česká klasika.

Přečíst článek

V referendu obyvatelé Tovačova odpovídali na otázku, zda souhlasí s rozšířením těžby štěrkopísku na pozemcích ve vlastnictví města. „Referendum je závazné a platné, na otázku odpovědělo ne 900 voličů, což je 76 procent. Ano odpovědělo 250 voličů, což je 21,1 procenta,“ uvedl starosta Marek Svoboda. Podotkl, že takový rozdíl nečekal. „Myslel jsem si, že to bude těsnější, ale o to víc jsem rád, že ten rozdíl je jednoznačný, a tím směrem se určitě budeme ubírat,“ doplnil starosta.

Zajímavé referendum proběhlo v Bzenci. Místní rozhodli, že zámek má zůstat ve vlastnictví města. Z 2178 oprávněných pro to hlasovalo 1416 lidí. Referendum je platné a stanovisko závazné, řekla zapisovatelka místní komise pro referendum Lucie Jurasová. Zámek nemá využití a chátrá. Projevilo o něj zájem Zámecké vinařství Bzenec, které tam plánovalo rekonstrukci a vybudování muzea vinařství.

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Město zámek koupilo v roce 2002. O novogotickou památku projevilo zájem Zámecké vinařství Bzenec, které sídlí v těsném sousedství zámku, kde má pronajaté sklepy. Vinařství už dříve představilo plán na rekonstrukci zámku a vybudování interaktivního muzea vinařství se zázemím a multifunkčním sálem. Radní města se klonili k prodeji, opozice chtěla zámek ponechat ve vlastnictví města.

A voliči v Jáchymově odmítli v místním referendu záměr města prodat pozemky u hory Klínovec na stavbu stezky v oblacích. Referendum je platné a pro zastupitelstvo města i závazné. Zúčastnilo se ho 998 lidí z 1842 zapsaných voličů. Z 984 platných hlasů bylo 601 hlasů proti prodeji. Podle starosty města Bronislava Grulicha (TOP 09) se tak záměr investora zřejmě nebude moci realizovat.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris

Karel Pučelík: Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris

Přečíst článek
Spanilé jízdy politiků do regionů jsou parodií na komunikaci. Ministr Rakušan se ale snaží.

David Ondráčka: Politický road trip ministra Rakušana je pozitivní. Hec jeho markeťáků jen trapný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme