Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Koaliční vláda má důvěru poslanců. Naplnila se vůle občanů, reagoval premiér Fiala

gratulace Andreje Babiše Petrovi Fialovi po vyslovené důvěry vládě
ČTK

Česká republika má víc než tři měsíce od voleb vládu s důvěrou sněmovny. Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) ji získal ve čtvrtek večer, hlasování předcházela rekordně dlouhá diskuse trvající přes 21 hodin. Vládu podpořilo všech 106 přítomných poslanců pěti koaličních stran, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 zákonodárců obou opozičních hnutí ANO a SPD. Sedm poslanců se omluvilo ze zdravotních důvodů - dva z koaličního a pět z opozičního tábora.

Reklama

„Poslanecké sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili v podzimních volbách a vyslovila důvěru vládě České republiky. Vládě, která se opírá o výsledky voleb,” řekl na tiskové konferenci po skončení jednání sněmovny premiér Fiala.

Bezprostředně po hlasování Fiala poslancům poděkoval jménem svým i vlády za vyslovení důvěry. Jeho předchůdce a šéf ANO Andrej Babiš mu přišel k vládní lavici potřást rukou a už dříve řekl, že jeho hnutí bude konstruktivní opozicí. 

Pro Česko je podle Fialy důležité, že má plnohodnotnou vládu s důvěrou, která může naplňovat svůj program. Dlouhou diskusi při jednání o důvěře považuje za něco, co patří k demokracii.

Petr Fiala, premiér republiky

Premiér Fiala: Letošní rok bude jedním z nejtěžších v historii Česka

Letošní rok bude podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS) jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku ČR. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií COVID-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Varoval před politickými populisty, kteří budou slibovat jednoduchá řešení. Jako možnost prosazení toho, co Česko životně potřebuje, vidí Fiala české předsednictví v Evropské unii, kdy země bude více vidět a slyšet. Fiala to řekl ve svém dnešním novoročním projevu.

Přečíst článek

Premiér na závěr dnešní debaty o důvěře vládě odmítl tvrzení zástupců ANO, že přebírá ČR ve výborném stavu, když má stát nejvyšší deficity rozpočtu v historii a rostoucí inflaci. Podle Fialy je třeba vyřešit tíživé dědictví, které zanechal bývalý Babišův kabinet s rozhazovačným stylem vládnutí. Babiš následně znovu prohlásil, že Česko je ve velice dobrém stavu a jedním z nejméně zadlužených států EU.

Fiala si podle svých slov vzal za své šest priorit vlády, mimo jiné zavedení daňové brzdy, která zastropuje celkovou výši daní, energetickou soběstačnost země díky dostavbě jaderné elektrárny Dukovany nebo předložení důchodové reformy. Mezi Fialovy osobní priority patří také záměr postavit 200 kilometrů nových dálnic, revize učebních plánů a nahrazení občanských a řidičských průkazů jejich elektronickou podobou. 

Babiš trvá na tom, že Česko je na tom nejlíp v historii. „Myslím, že je ve velice dobrém stavu. Za našeho vládnutí jsme předstihli v hrubém domácím produktu na hlavu Itálii, Španělsko a Portugalsko,” řekl. Česko je podle Babiše stále šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii.

Jednání o vyslovení důvěry Fialově vládě začalo ve středu v 09:00, trvalo poté celý den i celou noc. Dnes bylo kolem 07:00 po asi 22 hodinách včetně přestávky přerušeno do 18:00. Večer už sněmovna po kratší debatě přistoupila k hlasování, které skončilo v 19:10. Fialova vláda tak získala důvěru sněmovny po dosud nejdelším jednání v historii ČR. Dosud drželo rekord předchozí hlasování o důvěře Babišově menšinovému kabinetu ANO a ČSSD, které se protáhlo na 16 hodin.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš

Pirát Bartoš obhájil post šéfa strany, bude silnější

Znovuzvolený předseda PIrátů Ivan Bartoš, kterého dnes na další dva roky potvrdili jeho spolustraníci ve funkci, má nyní silný mandát pro působení ve vládě, uvedl předseda Starostů Vít Rakušan.

Přečíst článek

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme