Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pirát Bartoš obhájil post šéfa strany, bude silnější

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš
ČTK

Znovuzvolený předseda PIrátů Ivan Bartoš, kterého dnes na další dva roky potvrdili jeho spolustraníci ve funkci, má nyní silný mandát pro působení ve vládě, uvedl předseda Starostů Vít Rakušan.

Reklama

V čele Pirátů zůstává i nadále dosavadní předseda strany a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš. Ve funkci ho potvrdili členové strany na dnešním celostátním pirátském fóru. Bartoš stál u zrodu Pirátů a v roce 2017 je dovedl do Sněmovny se ziskem 22 mandátů.  Prvním místopředsedou strany se stal místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Jednačtyřicetiletý Bartoš získal 662 hlasů od 948 straníků a porazil protikandidáta v druhém kole, senátora Lukáše Wagenknechta. Po svém zvolení ocenil důvěru spolustraníků. Situace Pirátů je podle něj sice těžká, ale strana s tím má bojovat. Zastává názor, že v nejbližší době by Piráti měli soustředit na náročnou roli strany ve vládě a také na letošní komunální volby.

Účast Pirátů ve Sněmovně se vinou preferenčních hlasů po loňských sněmovních volbách smrskla z předchozích 22 poslanců na čtyři poslance. Bartoš v projevu označil výsledek voleb za neúspěch z pohledu pirátských cílů i ideálů. Řekl, že na tom jako stranický předseda nese svůj díl viny. Vstup do vlády Petra Fialy (ODS) podle něj musí Piráti brát jako možnost měnit věci v ČR ve prospěch občanů. "Odmítám tuto dílčí porážku vnímat jako finální stadium strany," řekl Bartoš.

Kandidáti do vedení strany v dnešní debatě často hovořili o tom, že se Piráti "střílí do vlastní nohy". Řada z nich zdůrazňovala, že musí být čitelní a srozumitelní pro voliče. Upozorňovali i na blížící se podzimní komunální volby, na které se musí připravit. Zaznívaly hlasy o nutnosti posílit přítomnost žen ve straně.

Bartošova protikandidátka, někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu, která v prvním kole obdržela 285 hlasů, což bylo nejméně ze všech čtyř předsednických kandidátů, v posledních dnech upoutala pozornost prohlášením, že její vnitřní přesvědčení "je komunistické ve smyslu původním, demokratickém". Rozvířilo to debatu, kterou doprovázely i vulgární výpady. Michailidu se dnes k této události vrátila. "Na závěr bych chtěla říct, že mě velice mrzí, že moje sdělení utopického snu o demokratické kooperativní a vzájemné společnosti způsobilo mnoha lidem velkou negativitu v jejich životech," řekla.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek

Koalice Pirátů a STAN je součástí vlády Petra Fialy (ODS). Piráti v ní obsadili místa ministra pro místní rozvoj, ministra zahraničí a ministra pro legislativu. Fiala ve zdravici vzkázal Pirátům, že považuje jejich účast ve vládní koalici za přínosnou a obohacující. MInistr vnitra a předseda Starostů Vít Rakušan uvedl, že Bartoš bude mít nyní silný mandát pro působení ve vládě.

"Vím, že to nebylo jednoduché, ale Ivan má teď silný mandát pro působení ve vládě a za to jsem moc rád," napsal na Twitteru Rakušan.  Bartošovi gratuloval i premiér Petr Fiala (ODS), který věří, že jejich dosavadní dobrá spolupráce bude pokračovat. Bartošovo vítězství přivítala i předsedkyně koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Jsem ráda, že uspěl kandidát, který zná rozdíl mezi demokratickou a nedemokratickou levicí," uvedla.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Jana Havligerová: Piráti jsou jeden hot a druhý čehý

Frustrace Pirátů z volebního debaklu neklesá. Naopak, v předvečer volebního sjezdu strany se vystupňovala v nevybíravou hádku nejen o to, kdo za tristní výsledek může, ale i o to, komu jde o koryta. Samozřejmě pod hlavičkou ušlechtilé debaty na téma autenticity strany a kumulace funkcí.

Přečíst článek

BMW

Značka BMW vládne trhu s luxusními vozy, přeskočila Mercedes

Celosvětový prodej luxusních osobních automobilů Mercedes-Benz se loni snížil o pět procent na 2,05 milionu vozů. Značka tak podle agentury Reuters poprvé za pět let přišla o vedoucí pozici na trhu s luxusními automobily. Předstihla ji konkurenční BMW, která tento týden oznámila, že její globální prodej loni poprvé překročil 2,2 milionu vozů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Vládní Piráty dále povede vicepremiér Bartoš

Šéfem Pirátů zůstává i na další dva roky vicepremiér Bartoš, porazil europoslankyni Gregorovou

Přečíst článek
Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme