Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Když Ukrajina, tak i Bosna. Lobují Chorvaté a Slovinci za zemi v EU

Zleva: Předseda Rady ministrů Bosny Zorana Tegeltije, chorvatský premiér Andrej Plenkovič a předsedkyně EK Ursula von Leynová
ČTK/AP
 ČTK

Chorvatský prezident Zoran Milanović vyzval, aby některé státy Evropské unie snížily zemím západního Balkánu svá kritéria pro členství unii. V souvislosti s možným udělením kandidátského statusu Ukrajině řekl, že jej měla obdržet také Bosna a Hercegovina. Udělení kandidátského statusu Bosně chystá oficiálně navrhnout slovinský premiér Robert Golob.

Reklama

Šest zemí západního Balkánu se nachází v různé fázi integračního procesu, shodně se však potýkají s nedostatkem reforem. Z regionu naopak zaznívají hlasy, že některé členské státy jejich vstup do EU záměrně oddalují a účelově mění přístupová kritéria. Členství v EU je považován za důležitý, ne-li jediný možný nástroj pro dosažení bezpečnostní stability tohoto regionu.

Milanović apeloval na země EU s „nejvyššími standardy“, aby své standardy „o něco snížily a nedávaly neustále najevo jejich porušování“. Stát by se tak podle něj mělo v současné „vážné situaci, v níž státy nevidí žádnou perspektivu“. Jako překážku členství zemí západního Balkánu v EU zmínil chorvatský prezident jmenovitě Německo.

Dubrovník

Poslední dovolená s kunou? Brusel zkoumá, zda Chorvaté splnili podmínky pro přijetí eura

Evropská centrální banka a administrativa EU začne ve středu posuzovat, zda Chorvatsko splnilo veškeré podmínky pro přijetí eura upozorňuje na den D pro tuto balkánskou zemi agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Neustálé odklady Bosnu ničí

Unijní aspirace Ukrajiny, které v pátek podpořila Evropská komise a ve čtvrtek v Kyjevě také trojice lídrů z velkých členských zemí EU, mají i Milanovičovu podporu. „Ale nesmíme zapomínat na Bosnu. Co nám brání, abychom pro Bosnu učinili to samé? Neustálé odklady tuto zemi ničí,“ řekl v projevu na Prespanském fóru pro dialog v severomakedonském Ochridu.

Slovinský premiér Robert Golob při své páteční návštěvě v Bruselu uvedl, že udělení kandidátského statusu Bosně navrhne Slovinsko na unijním summitu příští týden. K bezpodmínečnému udělení statusu kandidáta Sarajevu ve svém dopise předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi vyzval ve čtvrtek také slovinský prezident Borut Pahor. Členské země v této záležitostí musí rozhodnout jednomyslně, shoda ovšem není ani zdaleka jistá.

Zoran Milanović

V Chorvatsku se vede boj o rozšíření NATO. Prezident je proti, podle premiéra zastává proruský postoj

Chorvatský prezident Zoran Milanović požádá chorvatského zástupce v NATO, aby hlasoval proti přijetí Finska a Švédska do aliance. Podle webu The Kyiv Independent to prezident řekl kanálu N1 TV. Záměr blokovat případný vstup obou skandinávských zemí do NATO avizoval prezident už koncem dubna.

Přečíst článek

Multietnická Bosna trpí dlouhodobou paralýzou svého politického systému a dosud se nepropracovala k udělení kandidátského statusu. Celistvost této bývalé jugoslávské republiky ohrožují separatistické tendence bosenskosrbského vedení, které má ve svých aktivitách silnou podporu Moskvy. V den zahájení ruské invaze na Ukrajinu rozhodla EU o posílení svých mírových sil EUFOR v Bosně.

Země současně stojí v popředí Milanovičovy zahraničněpolitické agendy. V uplynulých týdnech na sebe upozornil snahou zablokovat vstup Finska a Švédska do NATO, pokud mezinárodní společenství v Bosně neprosadí nový volební zákon, neboť ten současný podle něj diskriminuje tamní Chorvaty.

Evropský palác, ilustrační foto

Část EU pořád váhá s přijetím eura. Není za tím jen politika

Ne všechny členské země Evropské unie chvátají do eurozóny. Jaké k tomu mají důvody?

Přečíst článek

Google, ilustrační foto

Ruská divize Googlu vyhlásila bankrot, neustála tlak Kremlu

Ruská divize americké internetové společnosti Google ve čtvrtek vyhlásila bankrot. Agentura Interfax, která se zprávou přišla, se odvolává na soudní záznamy. Divize tento krok následně potvrdila.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dubrovník

Poslední dovolená s kunou? Brusel zkoumá, zda Chorvaté splnili podmínky pro přijetí eura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme