Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kaczyński: Americké jaderné zbraně v Polsku? Moskvu by to zastrašilo

Jaroslaw Kaczyński
čtk
 ČTK

Polský vicepremiér a de facto nejmocnější politický představitel v zemi Jaroslaw Kaczyński nedělnímu vydání německého listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku. Podle něj by takový krok "značně zesílil odstrašení Moskvy". Dodal zároveň, že tato otázka není na pořadu dne, "což se však může rychle změnit". S iniciativou by podle něj musely přijít samy Spojené státy, informovala agentura DPA.

Reklama

Před více než pěti týdny zahájilo Rusko agresivní válku proti sousední Ukrajině, která sousedí také s Polskem. Varšava naléhá na spojence, aby Severoatlantická aliance posílila své východní křídlo. Podle Kaczyńského dává v zásadě smysl, aby jaderné zbraně byly součástí tohoto posilování.

Polsko by podle vicepremiéra uvítalo také zvýšení americké vojenské přítomnosti v Evropě ze současných 100 tisíc na 150 tisíc vojáků, a to z důvodu rostoucí ruské agresivity. Podle jeho názoru by mělo být 75 tisíc těchto vojáků umístěno trvale na východním křídle NATO, z toho 50 tisíc v Pobaltí a Polsku.

"Vojáci jaderné velmoci Ameriky jsou nejsilnějším odstrašujícím prostředkem proti ruskému útoku na země NATO a poskytují nám nejvíce bezpečí," řekl polský politik listu Welt am Sonntag.

Celkově by NATO mělo pomáhat Ukrajině více než dosud, míní Kaczyński. "Zaprvé by mělo zahájit mírovou misi (na Ukrajině)," řekl s odkazem na polskou iniciativu, která momentálně nenachází v rámci aliance dostatek podpory. "Zadruhé, země NATO by měly konečně dodat zbraně, o které (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj důrazně žádá," dodal. Kyjev chce získat těžké zbraně včetně letectva, dělostřelectva či tanků, které by mu pomohly odrazit Ruskou invazi.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Vypínáme kohout. Litva oznámila, že končí s ruským plynem

Litva od začátku dubna přestala odebírat plyn z Ruska. K tomuto kroku přistoupilo v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a s požadavkem Moskvy, aby odběratelé ze seznamu takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ platili za ruský plyn v rublech. Litva je první zemí Evropské unie, která ruský plyn přestala nakupovat.

Přečíst článek

K větším dodávkám zbraní na Ukrajinu vyzval Kaczyński jmenovitě Německo, které by podle něj rovněž mělo v Evropské unii prosadit ropné embargo vůči Rusku. Německo a další unijní země zastavení ruských dodávek ropy odmítá s tím, že by takový krok poškodil evropské ekonomiky.

Polský premiér Mateusz Morawiecki tento týden oznámil, že Polsko plánuje přestat používat ruskou ropu do konce letošního roku a nejpozději do konce května chce přestat dovážet ruské uhlí.

Morawiecki, polská premiér

Polsko ještě letos skoncuje s ropou i uhlím z Ruska. Zastavte peníze pro Putina, vyzývá ostatní země

Zastavte peníze pro Putina, které pohánějí ruskou válečnou mašinérii, vzkazuje Evropské unii polský premiér Mateusz Morawiecki, jehož země se zavázala, že ještě letos přestane používat ruskou ropu i uhlí. Uhlí se chystá nakupovat v Jihoafrické republice a Austrálii.

Přečíst článek

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme