Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jádro a plyn nejsou ekologické investice. Europoslanci se vzepřeli Evropské komisi

Dukovany
iStock

Klíčové výbory Evropského parlamentu (EP) odmítly označení jádra a plynu za přechodně udržitelné zdroje energie. K nelibosti Česka, které změnu takzvané taxonomie spolu s většinou členských zemí podporuje. Informaci jako první přinesl server euroactiv.cz.

Reklama

Dvojice klíčových výborů Evropského parlamentu dnes odmítla dočasné označení jádra a plynu za ekologicky čisté zdroje energie. Počítal s tím delegovaný akt Evropské komise v rámci tzv. taxonomie. Ten ale narazil na odpor europoslanců z výborů pro hospodářství (ECON) a životní prostředí (ENVI), jež schválili usnesení, které má zablokovat přijetí taxonomie, píše server euroactive.cz.

Zelená nálepka pro jádro i plyn přitom byla jednou z priorit České republiky i dalších členských států EU, včetně Německa. 

„Hlasování ECON a ENVI nezohledňuje vážnost situace a představuje hrozbu pro energetickou bezpečnost,“ uvedla na Twitteru Alena Mastantuono, česká členka Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV).

Naopak europoslanci z řad sociálních demokratů či zelených podle serveru zablokování legislativy vítají. Jádro a plyn podle nich nelze brát za ekologický ani ekonomický zdroj.

Konečné slovo bude mít červencové plénum EP, kde bude pro odmítnutí návrhu potřebná většina europoslanců.

Dukovany

Pavel Fiala: Evropa vrací do hry jádro a uhlí. Česko nesmyslně spoléhá jen na Dukovany

Válka na Ukrajině obrátila naruby evropskou energetiku. Ruský plyn se stal rizikový a zároveň nežádoucí. Rizikový, protože může ze dne na den přestat téct, nežádoucí, protože pomáhá Putinovi financovat „speciální operaci“. Evropské země proto zoufale hledají způsob, jak krví potřísněné palivo co nejrychleji nahradit. Postupně při tom padají jaderná, a dokonce i uhelná tabu. Řada zemí už „něco“ dělá, Česko jen zbytečně otálí, píše ve svém komentáři Pavel Fiala, předseda představenstva Těžební unie.

Přečíst článek

Bipolární EU. Hlasitý kritik ale také největší sponzor války na Ukrajině, spočetl finský institut

Hlavním sponzorem Ruska během jeho války na Ukrajině je Evropská unie, spočetl finský institut. EU platí Rusku během války 14 miliard korun denně za fosilní paliva, i když třeba Francie mohla příslušné dodávky „utnout“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme