Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jádro a plyn coby udržitelné zdroje? Brusel dnes oznámí svůj postoj

Elektrárna, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Evropská komise v Bruselu představí svůj tolik diskutovaný návrh, který by měl investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů uznat jako udržitelné. Zejména česká vláda je na dnešní zprávu extrémně zvědavá.

Reklama

Návrh, který země Evropské unie nebývale rozděluje, pak budou posuzovat jednotlivé národní vlády a Evropský parlament. Problémy s ním má i Česko. Na jedné straně vítá, že návrh otevírá cestu k využití plynových a jaderných kapacit, na straně druhá vnímá, že je lze využít za přísných, ba až nerealisticky omezujících podmínek.

ESG, ilustrační foto

Zelené investice jsou příležitost, věří svět. Češi to vidí jinak a mohou vydělat miliardy

Udržitelnost se stává čím dál důležitějším kritériem pro investory. Velké společnosti začínají výrazně rozšiřovat své zelené portfolio a opouštějí „špinavé“ byznysy. To paradoxně může být prostor pro velké tuzemské hráče, kteří mají mezinárodní ambice, naznačuje například plán miliardáře Pavla Tykače. 

Přečíst článek

Je přitom pravděpodobné, že návrh nakonec projde, byť se proti němu zvedla poměrně široká opozice. Ozývají se třeba zástupci Zelených v Rakousku nebo Lucembursku. Dánsku nebo Nizozemsku vadí zahrnutí plynu, Německu pro změnu zahrnutí jádra.

Návrh kritizují ale třeba i korporace typu Airbusu, globálních fondů a bank, podle nichž je v rozporu se záměrem smysluplného rozvoje takzvaného ESG investování, tedy takového, které splňuje environmentální (E) a společenské (S) standardy, ale i standardy odpovědného řízení společností (G).

Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Uhlobaron Tykač zakládá fond na globální expanzi. Letos čeká obrat 30 miliard

Miliardář působící v energetice se chce zaměřit na společnosti, které opouštějí institucionální investoři i kvůli takzvaným ESG kritériím. Šéfem nového fondu Sev.en Global Investments se stal bývalý manažer ČEZ a dlouholetý Tykačův spolupracovník Alan Svoboda.

Přečíst článek

Někteří europoslanci, například Nizozemec Bas Eickhout, pak dokonce vyslovují pochyby, zda je návrh Evropské komise ve svém celku vůbec legální. Zejména zahrnutí některých plynových zdrojů jakožto udržitelných prý legální být nemusí, neboť je v kolizi se stěžejním cílem snížení globálního nárůstu teplot na 1,5 stupně Celsia. Evropským parlamentem by však návrh i tak měl nakonec projít.

Zahrnutí plynu vyvolává větší kontroverze než zahrnutí jádra. Proti tomu, aby byly některé plynové zdroje uznány jako udržitelné, se hlasitě ozývají třeba i velké americké banky i z Wall Streetu, jako je JP Morgan Chase, vůbec největší americká banka, nebo Goldman Sachs.

Mileniálové, klimatická stávka, ESG, zelená budoucnost

Průzkum: Mileniálové vidí v ESG práci snů, investoři budoucnost

Mladé generace označované jako mileniálové a Generace Z jsou hlavním motorem změny v myšlení globálních i tuzemských firem týkající se jejich společenské odpovědnosti. Každý třetí člověk ve věku 18 až 35 let by nepracoval ve firmě, která podle něj nemá odpovědný přístup ke světu a dvě pětiny mileniálů by upřednostnilo před jiným takového zaměstnavatele, který více dbá na udržitelnost, úctu k přírodě a celé společnosti. Vyplývá to z průzkumu společnosti Home Credit.

Přečíst článek

Návrh Evropské komise počítá s tím, že by plynové zdroje povolil je tehdy, nahrazují-li zdroje uhelné, a to ještě jen přechodně. To ale podle zmíněných bank může ve skutečnosti vést dokonce k navýšení emisí, neboť návrh umožňuje výstavbu až o patnáct procent rozsáhlejších plynových kapacit, než jsou ty nahrazované uhelné. 

Návrh by však „spadl ze stolu“ jen tehdy, pokud by se proti němu vyslovilo nejméně dvacet členských států EU reprezentujících nejméně 65 procent populace EU, což se prakticky jistě nestane. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme