Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izraelský parlament schválil část kontroverzní justiční reformy. Je to posílení demokracie, uvedl premiér Netanjahu

Protesty odpůrců reformy, kterých se od ledna opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců
Profimedia
 ČTK

Izraelský parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a který má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters. Jedná se o první část tohoto vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy.

Reklama

Návrh zákona poslanci ve 120členném parlamentu schválili v poměru 64 ku 56 hlasům. List The Times of Israel podotkl, že pro hlasovali všichni členové široké vládní koalice, proti všichni zástupci opozice, z jejichž lavic se následně ozývali výkřiky "hanba".

Norma usiluje o omezení pravomoci nejvyššího soudu zrušit rozhodnutí vlády, ministrů a zvolených úředníků tím, že je označí za nepřiměřená. Nyní ji projedná parlamentní výbor, kde bude připravena pro druhé a třetí, závěrečné čtení.

Posílení vlivu vlády

Schválený zákon je součástí justiční reformy, která má omezit pravomoci nejvyššího soudu a posílit vliv vlády na jeho personální obsazení. Vládní odpůrci v ní vidí pokus vlády premiéra Benjamina Netanjahua oslabit kontrolu justice nad počínáním politiků. Podle premiéra a jeho stoupenců jsou kompetence soudu příliš rozsáhlé a jeho obsazení příliš jednostranné.

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, premiér Petr Fiala (ODS) a Jan Wiesner, předseda Konfederace zaměstnaneckých a podnikatelských svazů ČR (KZPS)

Bitva o konsolidační balíček vlády začíná. Odbory a podnikatelé připraví společný návrh změn

Odboráři a zaměstnavatelé připraví společný návrh změn vládního konsolidačního balíčku. Předloží ho pak premiérovi a koalici. Dohodli se na tom zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů na jednání tripartity, sdělil mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Přečíst článek

„Není to konec demokracie, naopak ji posiluje," řekl Netanjahu v pondělí večer, kdy normu projednávali poslanci.

Premiér projednávání reformy justice pozastavil na konci března po silných protestech a kritice ze zahraničí. Zákon nechal přepracovat a současná verze je podle něj umírněnější.

Masové protesty, kterých se opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců, ale od ledna neustaly. Odpůrci reformy podle agentury AP vyzvali na dnešek k sérii rozsáhlých celostátních demonstrací a očekává se, že narušen bude i provoz na mezinárodním letišti v Tel Avivu.

Reklama

Související

Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme