Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izrael se v Pásmu Gazy genocidy nedopustil, zní z USA

Palestinci po izraelských náletech na město Rafah
ČTK
 ČTK

Spojené státy se nedomnívají, že se Izrael dopustil genocidy během bojů v Pásmu Gazy. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný představitel americké administrativy. Reagoval tak na zprávu, kterou oficiálně představí zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albaneseová. Podle ní izraelská ofenziva v Pásmu Gazy svým rozsahem a provedením nese znaky genocidy.

Reklama

Spojené státy podle představitele „nemají žádný důvod věřit, že se Izrael dopustil činů genocidy v Pásmu Gazy“. „Opakujeme náš dlouhodobý odmítavý postoj vůči mandátu této zvláštní zpravodajky, která má zaujatý postoj proti Izraeli,“ dodal představitel.

USA patří mezi nejbližší spojence Izraele. Washington však v poslední době kritizuje některé plány vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, například pozemní ofenzivu v Rafáhu.

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusům to ulítlo. Jejich střela s plochou dráhou letu zamířila nad Polsko

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo velitelství polských ozbrojených síl. Incident se podle něj stal nad ránem. O incidentu byl informován polský prezident Andrzej Duda, informace o narušení hranic NATO byly předány také polským spojencům v Severoatlantické alianci, uvedla polská média.

Přečíst článek

Zvláštní zpravodajka Albaneseová dnes Radě OSN pro lidská práva předloží zprávu o situaci v Pásmu Gazy. Podle ní existují důvody se domnívat, že na Palestincích v Pásmu Gazy „byly spáchány činy genocidy“, které připomínají „etnické čistky“.

Albaneseová zmínila mimo jiné umírání civilistů, kteří se na výzvu Izraele evakuovali před boji na jih Pásma Gazy, a vyjádření některých vysokých izraelských představitelů, kteří navrhli vystěhovat Palestince z Pásma Gazy a nastěhovat tam židovské osadníky. Z toho se podle zpravodajky dá usuzovat, že Izrael záměrně používá „genocidní nástroje k dosažení etnických čistek“.

„Genocidní činy byly schváleny a provedeny po prohlášení o genocidním záměru vysokými vojenskými a vládními úředníky,“ tvrdí zpráva, kterou již odmítl Izrael.

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

Izrael čelí obvinění z genocidy u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) kvůli podání Jihoafrické republiky. Tribunál koncem ledna vyzval izraelskou vládu, aby přijala kroky, které v Pásmu Gazy zlepší humanitární situaci a zabrání genocidě. O tom, zda se Izrael v Pásmu Gazy genocidy dopouští, či ne, haagský soud zatím nerozhodoval.

Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a posléze i pozemní operaci v odvetě za teroristický útok Hamásu, jehož ozbrojenci 7. října v Izraeli povraždili téměř 1200 lidí a na 250 osob unesli do Gazy. Izraelská ofenziva si podle úřadů spravovaných Hamásem vyžádala už přes 32 tisíc obětí z řad Palestinců. Tento údaj zahrnuje i bojovníky Hamásu, většina z obětí jsou ale ženy a děti. Mezinárodní organizace upozorňují i na velmi špatné humanitární podmínky a na nebezpečí, že na severu Pásma Gazy vypukne hladomor.

Reklama

Související

Konflikt v Izraeli pokračuje sedmým dnem, Izraelci operují za hranicí Pásma Gazy

Týden války v Izraeli. Tisíce mrtvých civilistů, roste strach z možných útoků hnutí Hizballáh

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme