Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policie zadržela při v Brně deset lidí. Hladík obviněn není

Magistrát města Brna.
ČTK
 ČTK

Policisté při razii na několika místech v Brně zadrželi deset lidí v souvislosti s privatizací městských domů, činností městské firmy a dotačními podvody. Kriminalisté prohledávali prostory bytového odboru brněnského magistrátu, radnice městské části Brno-sever i Brno-Černovice, byli v Pískovně Černovice i u jednatele pískovny Jiřího Hasoně (KDU-ČSL). O podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala také místopředsedu KDU-ČSL, dosavadního náměstka brněnské primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Lidovci nyní zvažují, zda kvůli této kauze Hladíka do vlády navrhnou, jednat o tom budou ve čtvrtek.

Reklama

Zadrženo bylo deset lidí

Policisté vedou trestní řízení pro podezření z účasti na organizované zločinecké skupině, z podplácení či legalizace výnosů z trestné činnosti spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny ve formě spolupachatelství. Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petra Lastovecká uvedla, že z důvodu existence vazebních důvodů bylo zadrženo deset lidí.

Policie podle ní prověřuje aktivity spojené s jednou z městských firem, privatizaci městských domů a dotační podvody páchané na území Brna. Další informace dozorová státní zástupkyně podá, jakmile to umožní stav trestního řízení.

Policisté prohledávali také prostory advokátní kanceláře Pásek, Honěk & Partners na Dominikánském náměstí v Brně, kde je partnerem brněnský politik a vyjednavač KDU-ČSL Filip Leder. Opoziční černovický zastupitel Ladislav Kotík uvedl, že dlouhodobě upozorňoval na nesrovnalosti v pískovně, špatné smlouvy a zvýhodňování některých firem.

EU, ilustrační foto

Evropská komise představila nový energetický balík. Omezí cenu plynu, nezavede ale cenový strop

Evropská komise (EK) navrhla vytvořit mechanismus, který by v nadcházející zimě umožnil dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Jde o součást dalšího souboru opatření, kterými chce unijní exekutiva bojovat proti energetické krizi. Nový plán stanovuje i principy pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované varianty cenového stropu.

Přečíst článek

„Už když se v Černovicích měnila koalice, pan Hasoň přidělil byty svým rodinným příslušníkům bez ohledu na pořadníky. Co se týče černovické pískovny, jsou tam dvě trestní oznámení, jedno se týká smlouvy s firmou na odkládku odpadu, dále tam byly zvláštní směny pozemků mezi Černovicemi a Brnem, tak možná se to bude týkat něčeho takového,“ řekl starosta vedlejší městské části Židenice Petr Kunc.

Policisté byli i na radnici Brno-sever. „Byli na bytovém odboru a chtěli nějaké podklady. Cokoliv policie bude chtít, může si odnést a prověřit,“ uvedl starosta městské části Brno-sever Martin Maleček.

Hladík obviněn není

Bytovou politiku má nyní na starosti náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD), který dopoledne řekl, že nemá k razii žádné informace. Policisté nedávno v Brně zasahovali kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z nich jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

Petr Gazdík, bývalý ministr školství, má novou roli. Je náměstkem svého nástupce

Politický diář Jany Havligerové: Co politik, to náměstek. Když ne teď, tak příště

Fialově vládě se skoro podařilo opravit zásadní chybu českého volebního systému – nutnost skládat koaliční kabinety.

Přečíst článek

Hladík v prohlášení uvedl, že policii poskytne součinnost, obviněn není. Ve vládě měl nahradit svou stranickou kolegyni, ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou, která začátkem října oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů. Celostátní výbor KDU-ČSL bude ve čtvrtek jednat o dalším postupu. Hladíkovo setkání s prezidentem Milošem Zemanem, naplánované na čtvrteční odpoledne, Hrad na žádost šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky zrušil. Odkladem chtějí lidovci získat čas na zvážení všech okolností.

Jurečka pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Hladík podle něj na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace a ani on nechce zatěžovat vládu. Premiér Petr Fiala napsal, že na komentář k situaci si chce nechat několik dní, aby mohl analyzovat informace. Počká i na výsledek čtvrtečního jednání KDU-ČSL.

Zeman při dnešní návštěvě Ústeckého kraje prohlásil, že se nemusí zabývat kompetencí Hladíka na ministra, protože návrh na jeho jmenování byl podle informací od Jurečky a Fialy stažen. Lidovci to ale vzápětí popřeli. Hrad podle Jurečky špatně pochopil žádost o zrušení schůzky s Hladíkem jako stažení nominace.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Obviněný prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka

David Ondráčka: Branky, body, sekundy a dotace. Roky budovaný klientelismus ve sportu je stále živý

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme