Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francouzi opět stávkují kvůli penzím. Řady demonstrantů ale řídnou

Francouzi vyšli zase do ulic kvůli penzijní reformě
ČTK/AP
 ČTK

Francouzi ve čtvrtek už pojedenácté od poloviny ledna vyšli do ulic, aby vyjádřili svůj nesouhlas s vládní důchodovou reformou. Podle agentury AFP už ale stávkujícím dochází dech, jejich počty řídnou, v metropolích k dopravním kolapsům nedochází, doprava je narušena jen mírně.

Reklama

Po celé Francii je na dnešek ohlášeno 370 akcí, na pořádek při demonstracích má dohlížet 11 500 policistů a strážníků, z toho 4200 v Paříži. Policisté čekají účast až 800 tisíc lidí, z toho asi desetinu v Paříži.

Při posledních demonstracích 23. března přitom bylo podle oficiálních údajů v ulicích francouzských měst 1,09 milionu demonstrantů, podle pořádajících odborů 3,5 milionu lidí. 

Při demonstracích dochází k výtržnostem. V Lyonu například skupinka maskovaných aktivistů zničila semafory a zapálila v nich elektrické obvody. Útočili také na policisty, kteří na jinak poměrně klidný průvod dohlíželi. „Hnutí nedochází dech, ale zcela se mění jeho charakter,“ řekl deníku Le Figaro jeden z policistů. Část demonstrantů byla zadržena.

Dalibor Martínek: Evropa klekne na důchodech. Penze se staly novým náboženstvím

Ve Francii už zase hoří auta. To není nic nového, Francouzi jsou zvyklí si jednou za čas na ulicích něco zapalovat, ať už je záminkou cokoliv. Nyní je to důchodový systém. Vláda a Senát ve Francii před čtrnácti dny schválily posun odchodu do důchodu z 62 let na 64 let. Jaká hrůza, řekl by jeden. Kvůli tomu teď hoří ulice, dokonce vzplála i radnice v Bordeaux.

Přečíst článek

Demonstranti hlásící se k dopravním odborům v Paříži krátce pronikli do historické budovy Centorial, v níž sídlí mimo jiné americká investiční společnost BlackRock, píše Le Monde. Reportér deníku Le Parisien psal o dýmu a červených plamenech, dav podle něj hromadně zpíval „anti, anti, antikapitalismus“ a hesla proti prezidentu Emmanuelu Macronovi. Hlavní protestní průvod by se v Paříži měl dát do pohybu ve 14:00.

Krize demokracie?

Macron je tento týden na pracovní cestě z Číny, podle Le Mondu ale dění ve vlasti pečlivě sleduje. Odmítl tvrzení odborů, že Francie zažívá „krizi demokracie“ a vzkázal, aby vedení odborů pečlivě vážilo svá slova. Premiérka Élisabeth Borneová se ve čtvrtek setkala s představiteli odborů, ale kompromis na dalším postupu nenašli.

Penzijní reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému. Kromě zvýšení věku odchodu do důchodu z 62 na 64 let se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze. Díky reformě ale mají získat možnost dřívějšího odchodu do důchodu lidé, kteří začali pracovat velmi mladí nebo vykonávali vysoce náročné povolání, například v hlučném prostředí či v noci. Nově se má také započítávat mateřská či otcovská dovolená a například zvýšit minimální starobní důchod.

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.

Bernard Arnault je opět na vrcholu, mezi dolarovými miliardáři je jedenáct Čechů

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Seznam nejbohatších lidí z Česka vede Renáta Kellnerová, do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo 11 Čechů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Demonstrace v Lyonu proti důchodové reformě francouzské vlády posouvající věk pro odchod do důchodu o dva roky na 64 let 16. února 2023.

Francie má problém jako Česko. Kvůli důchodové reformě ochromíme zemi, slibují demonstranti

Přečíst článek
Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme