Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ficova vláda zamítla další balík vojenské pomoci Ukrajině

Ficova vláda zamítla další balík vojenské pomoci Ukrajině
Profimedia
 ČTK

Před volbami na Slovensku jejich hlavní favorit Robert Fico hlásal, že v případě vítězství jeho strany Směr, nepošle Ukrajině už ani náboj. Na jeho slova právě došlo. Slovenská vláda dnes zamítla další balík vojenské pomoci Ukrajině.

Reklama

Nová slovenská vláda dnes podle očekávání neschválila návrh bývalého vedení ministerstva obrany poskytnout Ukrajině, která se brání ruské vojenské invazi, další balík vojenské pomoci v hodnotě 40,3 milionu eur (992 milionů korun). Premiér Robert Fico, který nastoupil do úřadu v říjnu po vítězství své strany Směr-sociální demokracie v předčasných parlamentních volbách, opakovaně odmítl dodávky zbraní a munice na Ukrajinu ze zásob slovenské armády. V pondělí ale Fico prohlásil, že podnikům nebude bránit ve výrobě a komerčních dodávkách zbraní.

Podle slovenského ministerstva obrany předchozí vedení tohoto úřadu navrhovalo předat Ukrajině v pořadí už čtrnátý balík vojenské pomoci. Dodávky měly zahrnovat například osm minometů, dále 140 raket do systému protivzdušné obrany KUB a značný počet různé munice.

„Slovenská vláda bude pomáhat Ukrajině humanitárně, nikoliv vojensky. Chceme mír, ne válku,“ napsal na sociální síti ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Za předchozích slovenských vlád patřila Bratislava k silným podporovatelům Ukrajiny, které darovala různé zbraně a munici. Hodnotu dosavadních 13 slovenských balíků vojenské pomoci ministerstvo obrany vyčíslilo na 671 milionů eur (16,5 miliardy korun), z toho až půl miliardy eur (12,3 miliardy korun) tvořily podle něj dodávky vyřazených stíhaček MiG-29 a části raketového systému KUB.

V rámci komerčního kontraktu s Ukrajinou Slovensko vyrobilo samohybné houfnice Zuzana 2, které jsou vlajkovou lodí slovenského obranného průmyslu.

Fico: Slovensko podmiňuje podporu Ukrajiny zárukami, že peníze nebudou zpronevěřeny

Fico začal úřadovat. Chce omezit financování Ukrajiny. A tlačí na EU

Nová slovenská vláda Ukrajinu vojensky nepodpoří. A finanční podporu podmiňuje zárukami, že evropské peníze, včetně těch slovenských, nebudou zpronevěřeny. Na Facebooku to oznámil nový slovenský premiér Robert Fico. Předseda slovenské sněmovny Peter Pellegrini očekává, že zastavení vojenské pomoci Ukrajině ze strany nové vlády v Bratislavě se nedotkne komerčních zakázek.

Přečíst článek

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Slovensko kvůli nelegální migraci dnes nasadí policisty a vojáky na ochranu takzvané zelené hranice s Maďarskem, řekli premiér Robert Fico a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok po společné schůzce. Fico, který se stal premiérem minulý týden po vítězství své strany Směr-sociální demokracie v zářijových předčasných parlamentních volbách, už dříve ohlašoval potřebu tvrdého postupu vůči běžencům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme