Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa uvolňuje. Vědci ale před covidem stále varují

Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek
ČTK
Zdeněk Pečený

Jak rychle Omicron do Evropy vtrhl, tak rychle i mizí. Alespoň podle politiků. Stále více zemí starého kontinentu ruší omezení spojená s koronavirem. Vědci ale varují, že je to příliš brzy.

Reklama

Řada evropských zemí ruší pandemická omezení, a to navzdory varování Světové zdravotnické organizace (WHO). 

Na začátku února šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že většina regionů zaznamenává velmi znepokojivý nárůst počtu covidových úmrtí díky nakažlivější variantě Omicron. „Více přenosů znamená více úmrtí,“ uvedl tehdy Tedros. „Nevyzýváme žádné země k návratu k lockdownům. Vyzýváme však všechny země, aby chránily své lidi pomocí všech dostupných nástrojů, nejen vakcínami.“ Tedros dodal, že je stále předčasné, aby jakákoliv země vyhlašovala vítězství nad koronavirem.

Ukrajinští veteráni se připravují na invazi Ruska.

Ruská invaze na Ukrajinu? Spekuluje se o příští středě

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v sobotu veřejnost varovalo před panikou a destabilizací kvůli obavám z invaze ruských vojsk. Podle Washingtonu může ke vpádu dojít "kdykoliv", i během olympiády. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února.

Přečíst článek

Uvolňuje se ve Skandinávii

Švédsko v polovině týdne zrušilo veškerá omezení, následovalo své skandinávské sousedy Norsko a Dánsko. Ti je zrušili před dvěma týdny. Ve Švédsku tento týden společně s koncem dodržování rozestupů, používáním covidových certifikátů a omezením počtu osob na jednom místě skončilo také bezplatné testování. Tamní vláda by od 1. dubna také ráda změnila klasifikaci covidu na nemoc, která již není hrozbou pro společnost a veřejné zdraví. „Vakcína je naší nejsilnější zbraní,“ uvedla švédská vláda v tiskovém prohlášení. V zemi je plně naočkovaných 73 procent populace. To je méně než ve zmiňovaném Dánsku a Norsku, kde je plně naočkováno 81, respektive 75 procent obyvatel.

Profesor virologie na švédské univerzitě Umea Fredrik Elgh agentuře Reuters řekl, že vláda by měla mít trochu víc trpělivosti a s rozvolňováním ještě pár týdnů počkat. „Jsme dost bohatí na to, abychom mohli nadále testovat. Covid stále vytváří obrovský tlak na společnost,“ říká Elgh.

Autentická řecká restaurace Filema v pražských Košířích.

Valentýnské výdaje rostou. Letos Češi utratí přes dvě miliardy

Právě vrcholí období valentýnských nákupů. Letos Češi za dárky pro své na ně padnou více než dvě miliardy korun.

Přečíst článek

I v Británii epidemiologové varují

Velká Británie v pátek zrušila pro naočkované cestovatele veškeré požadavky na testování při příjezdu. Ještě před pár týdny byl přitom potřeba negativní test před cestou a další nejpozději dva dny po příjezdu do země.

Britský premiér Boris Johnson navíc oznámil, že jeho vláda plánuje ještě tento měsíc zrušit nařízení, které ukládá osobám s pozitivním testem samoizolaci. Stane se tak o měsíc dříve, než se původně plánovalo. „Pokud současný pozitivní trend přetrvá, věřím, že budeme moci zrušit i poslední omezení o celý měsíc dříve,“ prohlásil tento týden Johnson v britském parlamentu. Poslední omezení ve Velké Británie, včetně povinnosti izolace po pozitivním testu, by měla skončit 24. března.

A v Británii jsou tak daleko, že i samotní obyvatelé, kterým po dvou letech povětšinou došla trpělivost s různými restrikcemi, míní, že uvolňování je příliš rychlé. Průzkum společnosti YouGov tento týden ukázal, že 75 procent Britů si myslí, že pozitivně testovaní by měli i nadále zamířit do pětidenní izolace. Pouze 17 procent souhlasí s vládou a myslí si, že by se infikovaní izolovat neměli.

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Podle Christiny Pagel, ředitelky oddělení klinického operačního výzkumu na londýnské University College, navíc vládní plány nemají žádnou oporu v dostupném výzkumu. „Upuštění od izolace komplikuje práci i mimopracovní setkávání, vše je riskantnější a účinnost třetích dávek mizí,“ uvedla ve středu na Twitteru. „Vláda v podstatě plánuje, že stejně jako rýmou, všichni onemocníme covidem hned několikrát. Ale nesmíme zapomenout, že jde o mnohem nebezpečnější onemocnění, než je běžné nachlazení.“

Inflace, ilustrační foto

Dalibor Martínek: V pondělí vyjde klíčové číslo o inflaci. Snad nás statistický úřad miluje

Proč je pondělní údaj o inflaci tak důležitý? Statistický úřad přinese číslo za leden. Jak říkají ekonomové, leden je přeceňovací měsíc. Takže pondělní údaj o lednové inflaci konečně odhalí, jak jsme na tom s růstem cen.

Přečíst článek

Spider-Man

HBO Max nabídne i filmy od Sony. Včetně hitu Spider-Man: Bez domova

Nová streamovací služba HBO Max vstoupí na český trh 8. března. Vedle filmů a seriálů studia Warner Bros. bude českým divákům nabízet také díla konkurenční společnosti Sony. Smlouva mezi studii se mimo jiné týká také loňského diváckého hitu Spider-Man: Bez domova.

Přečíst článek

Reklama

Související

Končící britský premiér Boris Johnson

Stanislav Šulc: Po Johnsonovi zůstane spálená země. Jako po každém populistovi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme