Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Expertka i na víru. Ekologická aktivistka Thunbergová dostane čestný doktorát z teologie

Expertka i na víru. Ekologická aktivistka Thunbergová dostane čestný doktorát z teologie
ČTK
 ČTK

Teologická fakulta Helsinské univerzity udělí čestný doktorát dvacetileté švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové. Informovala o tom dnes agentura DPA. Thunbergová byla jmenována mezi třicítkou osobností, které budou titulem doctor honoris causa vyznamenány. Ceremoniál se uskuteční 9. června.

Reklama

Thunbergová již v roce 2019 dostala čestný doktorát na univerzitě v belgickém Monsu. V prosinci 2019 ji časopis Time vyhlásil osobností roku, byla zmiňována i mezi adepty na Nobelovu cenu za mír.

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Každý rok se zapíše do historie politiky, umění či sportu. A také zanechá zásadní stopu i v jazycích národů celého světa. Lingvisté pak zkoumají novotvary, které se začaly v jejich rodném jazyce v daném roce objevovat, přičemž vždy mají něco společného s hlavními událostmi celého roku. Která spojení se stala „slovem roku 2022“?

Přečíst článek

Ve světovou známost vešla Greta Thunbergová už ve svých 15 letech, když se na konci léta roku 2018 posadila před stockholmský parlament, aby od švédských politiků požadovala důslednější ochranu klimatu. O rok později se už setkávala se státníky i stejně smýšlejícími celebritami a stala se symbolem boje proti klimatickým změnám.

Zatím naposledy o sobě dala Thunbergová vědět na přelomu února a března. Norská policie tehdy zasáhla proti demonstrantům, kteří v metropoli Oslu blokovali vstup do několika vládních úřadů, a od ministerstva financí fyzicky odnesla mimo jiné i Thunbergovou. Demonstranti, mezi nimiž bylo mnoho zástupců původních obyvatel, požadovali odstranění větrných turbín z pastvin, které tradičně využívají domorodí chovatelé sobů Sámové.

Hnědouhelný polský důl Turów

Dalibor Martínek: Rusové otočili svět. Uhlí už je zase fajn, i jádro. A dokonce i oteplování planety

Německo má na konci letošního roku podle svého závazku ukončit provoz všech tří dosud fungujících jaderných reaktorů. Jestli k tomu dojde bude ještě otázkou pro německé politiky a celou tamní společnost. Vyděšenou představou, že nebude mít v zimě ruský plyn.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme