Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína posiluje svůj vliv v Rusku. Začala jednat o odkupu podílů v energetických gigantech

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Čína posiluje svůj vliv v Rusku. Aktuálně zvažuje nákup nebo další navýšení podílu v ruských energetických a komoditních společnostech jako je ropný gigant Gazprom a producent hliníku Rusal, tvrdí zdroje agentury Bloomberg.

Reklama

Peking měl podle informací nezávislých zdrojů již zahájit jednání s vedením svých státních firem China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical, Aluminium Corporation of China a China Minmetals o možných investicích do ruských společností. Tyto kroky Čína podniká v souladu se svoji snahou posílit svoji energetickou a potravinou soběstačnost nikoliv kvůli posílení gepolitické pozice a podpoře ruské invaze na Ukrajinu, píše agentura Bloomberg.

Rozhovory o dalším vstupu Číny na ruský trh jsou zatím jen v počáteční fázi a nemusí znamenat, že vykrystalizují v dohodu. K prvním setkáním s ruskou stranou ale podle zdrojů blízkých jednání už mělo dojít. Ani ruští, ani čínští zástupci zmiňovaných společností jednání nekomentovali.

Čína chce potravinovou a energetickou soběstačnost. Jedná proto s Ruskem

Rusko-ukrajinský konflikt, který vyvolal raketový nárůst cen energií, komodit a potravin, zvýšil tlak i na Peking. Ten se proto kvůli obavám z dopadu na čínskou ekonomiku rozhodl upřednostnit jistotu dodávek před tím, aby zaujmul politické stanovisko k aktuálnímu dění na Ukrajině. Útok na Ukrajinu zatím Čína neodsoudila a vyhýbá se i tomu, aby jej označila za invazi. Čína se rozhodla, že bude nadále pokračovat v obchodních stycích s Ruskem, a to i přes masivní odchod evropských firem z tamního trhu. 

„Čínsko-ruské vztahy zůstávají pevné jako skála,“ nechal se slyšet na začátku tohoto týdne čínský ministr zahraničí Wang I.

Londýn

Ruští oligarchové možná mají v Londýně utrum, jiní boháči tam ale přijdou

Londongrad či Moskva nad Temží, to jsou přezdívky, které si britská metropole vysloužila pro svou otevřenou náruč vůči ruskému kapitálu. Tomu je, zdá se, po třiceti letech konec. Londongrad padl, píše Bloomberg. Ač se z něj ale vypaří ruské bohatství, petrodolary odjinud tam stejně potečou proudem.

Přečíst článek

Peking nicméně vyjádřil obavu z počtu civilních obětí, které přináší ruská invaze na Ukrajinu a vyzval obě strany k zahájení mírových rozhovorů. Minulý týden Peking odsoudil západní sankce proti Rusku a několikrát uvedl, že legitimní bezpečnostní obavy všech zemí by měly být brány vážně. Peking ale také zdůraznil, že podporuje zachování územní integrity všech zemí.

Aktuálně Čína vlastní 20procentní podíl v CNPC, a 10procetní podíl v projektech Jamal LNG a Arctic LNG.

Obchodní vztahy posilovala Čína a Rusko ještě před začátkem války na Ukrajině. Si Ťin-pching a Vladimir Putin minulý měsíc podepsali sérii dohod na podporu ruských dodávek plynu a ropy a také pšenice do Číny. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Loutková vláda, nová železná opona nebo rozdělená země. To jsou možné scénáře pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině jednou pro vždy změní Evropu, píše server CNBC. A to i tehdy, kdy to dopadne nejlépe, jak může. Tedy, že Ukrajina se ubrání ruské převaze a nadále zůstane suverénním státem. 

Přečíst článek

„Každá investice v Rusku je však spojena s velkými riziky. Rusko se pro globální firmy stalo téměř neinvestovatelným trhem, protože tamní ekonomika se rychle zhoršuje,“ píše agentura Bloomberg. Kvůli západním sankcím přišlo Rusko o miliardy dolarů, ruské dluhopisy se staly toxickými, protože se zvýšilo riziko jejich nesplácení. Hodnota jüanu oproti rublu prudce vzrostla, což vyvolává otázku nad nepoměrem sil Číny a Ruska.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy. Připojí se i Británie

Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska, oznámil to americký prezident Joe Biden. Upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad na ceny pohonných hmot v USA, které nadále porostou. Do konce roku přestane dovážet ruskou ropu a produkty z ní také Británie, uvedl to britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

Přečíst článek

Moskva, mrakodrapy

„Velká čtyřka“ opouští Rusko. Rozloučí se s tisícovkami zaměstnanců

Ruské firmy a vláda přijdou o špičkové poradenské, účetní a auditorské služby. Takzvaná velká čtyřka opouští trh a zbavuje se tamních obřích kanceláří, vyplývá z prohlášení firem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme