Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš neuspěl u Ústavního soudu. Rozsudek, který šéfovi ANO nařídil omluvu, platí

Babiš neuspěl u Ústavního soudu. Rozsudek, který šéfovi ANO nařídil omluvu, platí
ČTK
 ČTK

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše ve sporu s jeho kritičkou a účastnicí protibabišovských demonstrací Janou Filipovou. Podle pravomocného verdiktu se jí Babiš musel omluvit za výroky, že demonstranti byli za účast na protestech proti němu zaplaceni. Filipová část usnesení zveřejnila na Facebooku. Ústavní soud zatím odůvodnění nezpřístupnil kvůli doručování účastníkům.

Reklama

Omluvit se za výroky o zaplacených demonstrantech nařídil Babišovi pravomocně pražský krajský soud loni v červenci. Filipové, která se demonstrací účastnila, pak poslal šéf ANO dopis se soudem nařízenou omluvou, kterou ale doprovázel další text. V něm Babiš napsal, že neměl v úmyslu ženu urazit, protože ji před začátkem sporu neznal. Uvedl také, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

Omluva až na druhý pokus

Podle advokáta Filipové takovým komentářem Babiš omluvu devalvoval. Filipová proto podala na expremiéra návrh na exekuci. Babiš se pak omluvil podruhé, tentokrát už bez komentáře.

Dalibor Martínek: Andrej Babiš se prodejem Mafry přihlásil o post premiéra

Dalibor Martínek: Babiš se prodejem Mafry přihlásil o post premiéra

Andrej Babiš dvacet let na českém trhu nakupuje jednu firmu za druhou, vlastní jich přes dvě stě. Většinou šlo o podniky ze zemědělství, chemie. Mnohá jeho převzetí se dají označit za nepřátelská, prostě využil ekonomické situace subjektu, o který měl zájem. Někdy k takové tíživé situaci sám předtím přispěl. Například, když zemědělským podnikům prodal na dluh hnojiva a v témže roce se nepovedla úroda a firmy se tak dostaly do platebních potíží, prostě je převzal.

Přečíst článek

Letos v lednu Babišovo dovolání odmítl Nejvyšší soud. „Skutková tvrzení žalovaného nebyla dostatečně podložená, nepodařilo se mu prokázat jejich pravdivost. Pronesené výroky jsou tak neoprávněným zásahem do osobnosti těch, jichž se dotýkaly, neboť byly nepochybně objektivně způsobilé přivodit újmu na jejich osobní i mravní integritě, snížit jejich vážnost a čest a případně i ohrozit jejich postavení," stálo v rozsudku Nejvyššího soudu.

Ústavní soud podle výňatku zveřejněného Filipovou uvedl, že Babiš ve stížnosti znovu nastínil vlastní právní názor, který jediný považuje za správný. „Pouhý nesouhlas s odůvodněním napadených rozhodnutí však nemůže založit důvodnost ústavní stížnosti," stojí v usnesení.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš se přiznal k vlastnictví Agrofertu. Koalice zneužívá moc na boj proti ní, řekl ve Sněmovně

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes ve Sněmovně označil koncern Agrofert za svou firmu, když prohlásil, že koalice zneužívá politickou moc na boj proti ní. Uvedl také, že Ústavní soud je podle něj součástí nové totality a polistopadového kartelu, který podporují média, zejména veřejnoprávní. Přisvojil si zásluhy za to, že KSČM už není zastoupena ve Sněmovně. Až po zhruba tříhodinové kritice vlády začal navrhovat úpravy programu zářijové schůze dolní komory. Odmítl, že by jeho vystoupení bylo obstrukcí kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku.

Přečíst článek

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidi", a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude".

Babiš později mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov na konci srpna 2018 řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení, a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, který po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, podle nich mluvili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

Český prezident Petr Pavel

Pavel podepsal zpřísnění „lex Babiš“. Za porušení pravidel hrozí vyšší pokuty

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Zpřísnění takzvaného „lex Babiš" se kvůli chybějící regulaci nevztahuje na internetová média. Prezident Petr Pavel tyto úpravy zákona o střetu zájmů podepsal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Další kolo kauzy Babiš a Čapí hnízdo. Státní zástupce se odvolal proti zproštění viny šéfa ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme