Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cizinci ode dneška tankují v Maďarsku dráž než domácí. I tak ale levněji než na Slovensku

Mol, čerpací stanice
ČTK

Čerpací stanice v Maďarsku účtují dvojí cenu. Tarif pro auta se zahraniční poznávací značkou je výrazně vyšší než pro domácí. Nařízení se ve čtvrtek před půlnocí objevilo v maďarském úředním věstníku, uvedla agentura DPA.

Reklama

Cizinci od pátku tankují u čerpacích stanic v Maďarsku výrazně dráž než domácí. Za pohonné hmoty musejí zaplatit tržní cenu, která je asi o 40 procent vyšší než pevně stanovená úřední cena. A tak zatímco maďarští řidiči nakupují prémiový benzin Natural 95 a naftu za 480 forintů (30 Kč) za litr, cizince vyjde litr pohonných hmot v přepočtu přes 40 korun. 

Vláda pravicového premiéra Viktora Orbána oficiálně určila cenu benzinu loni v listopadu. Chtěla zajistit, aby řidiči nemuseli trpět celosvětově rostoucími cenami pohonných hmot. Nařízení má prozatím platit do 1. července.

Oplétačky s Bruselem

Až do dnešního dne směli v Maďarsku za úřední cenu kupovat pohonné hmoty i cizinci. Změnu oznámili překvapivě ve čtvrtek odpoledne zástupci vlády. Ve čtvrtek večer se proto před čerpacími stanicemi u hranic unijních sousedů Rakouska a Slovenska tvořily dlouhé fronty, protože řada cizinců chtěla natankovat ještě za nižší cenu.

Rozdílný přístup k občanům jiných států Evropské unie na čerpacích stanicích vyvolává otázku, zda Maďarsko neporušuje stávající zákaz diskriminace v EU. Šéf Orbánovy kanceláře Antal Rogán ve čtvrtek večer v televizi připustil, že nová cenová regulace by mohla vést k diskusím s Bruselem.

maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko zavádí nové daně. Orbánovy dluhy zaplatí banky i letecké společnosti

Maďarsko uvalí novou daň z úroků, poplatků a provizí bank. Kromě bank vláda nově dodaní mimo jiné i energetické firmy, pojišťovny, letecké společnosti a maloobchodní řetězce. Podle agentury Reuters to oznámil nový ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy. Budapešť peníze potřebuje na snížení rozpočtového deficitu.

Přečíst článek

Slováci i Češi tankují doma dráž

V Maďarsku je i s novým nařízením benzín stále levnější než na Slovensku, kde průměrná cena benzinu Natural 95 poprvé dosáhla 1,80 eura (44,40 koruny) za litr. V pátek to uvedl slovenský statistický úřad. Slovensko totiž jako jediná ze čtyř středoevropských zemí z Visegrádské skupiny (V4) nezavedlo opatření proti vysokým cenám pohonných hmot.

Od začátku letošního roku Natural 95 na Slovensku zdražil téměř o čtvrtinu, ceny stouply zejména po ruské invazi na Ukrajinu. Za motorovou naftu si řidiči proti začátku letošního roku připlatí 30 procent; minulý týden stál litr nafty v průměru 1,782 eura (43,90 koruny), v předchozích dvou týdnech její průměrná cena činila rekordních 1,797 eura (44,30 koruny).

Také v České republice naposledy zdražil benzin, zatímco nafta zlevnila. Natural 95 přišel v průměru na 46,21 koruny a nafta na 46,19 koruny za litr.

Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Benzín je dražší než nafta. I proto Česku hrozí větší inflace než v Rusku

Benzín v ČR je poprvé od začátku invaze dražší než nafta, řidiči červnové snížení spotřební daně ani nepoznají. I proto hrozí, že Česko bude mít letos větší inflaci než Rusko.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme