Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský balón získal zpravodajské informace z vojenských základen, USA už nemají pochyby

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Čínský špionážní balón, který v únoru u pobřeží Spojených států sestřelila americká stíhačka, dokázal získat zpravodajské informace z několika amerických vojenských areálů, i když se tomu USA snažily zabránit. S odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele to uvedl zpravodajský server NBC News. Incident přispěl k dalšímu zvýšení napětí mezi dvojicí mocností.

Reklama

Čína dokázala balón ovládat tak, že nad některými místy mohl přeletět i několikrát a získané údaje byl schopen okamžitě předávat Pekingu. Informace zařízení shromaždovalo zejména zachycováním elektronických signálů ze zbraňových systémů a z komunikace personálu armádních základen.

Spojené státy sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Poté zahájily operaci na vyzvednutí trosek. Informovala o tom agentura AP, která zároveň připomněla, že balón se dříve pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty.

Od startu k sestřelu. Umělá inteligence zmapovala let čínského špionážního balonu

Začátkem února byl nad severoamerickým kontinentem poprvé spatřen obří bílý balón, který vyvolal spekulace o jeho původu a účelu. Balon, který americká i kanadská vláda považovala za špionážní a Čína jen za meteorologický, byl sestřelen 4. února u pobřeží Jižní Karolíny. Deník The New York Times spolupracoval s umělou inteligencí Synthetaic na detekci a analýze balónu na satelitních snímcích pořízených Planet Labs a výsledkem je zmapování jeho třítýdenní cesty. Jak vypadala a kudy vedla?

Přečíst článek

Peking by byl podle zdrojů NBC News schopen získat ještě výrazně více zpravodajských informací z citlivých míst, kdyby mu v tom Spojené státy během letu balónu nad touto zemí nebránily například blokováním elektronických signálů.

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Američané vylovili z oceánu sestřelený čínský balon. Nález obsahuje zpravodajské senzory

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.

Přečíst článek

Balón o velikosti trojice amerických školních autobusů mohla Čína podle serveru nechat zničit na dálku. Proč se tak nestalo, není jasné.

Čína špehovala svět důsledně. Špionážní balóny se vznášely nad všemi kontinenty

Čína rozmístila své špionážní balóny po celém světě, zpozorovány byly na pěti kontinentech, uvedl ve středu Bílý dům. Spojené státy jsou podle něj v této věci v kontaktu se svými spojenci. Pentagon uvedl, že americká vláda si je vědoma několika přeletů čínských balónů americkým územím, píší světové agentury.

Přečíst článek

Čína opakovaně tvrdila, že balón byl meteorologický. Washington podle ní reagoval přehnaně, když ho sestřelil.

List The Washington Post (WP) už v únoru uvedl, že balón byl součástí rozsáhlého sledovacího programu Pekingu, s jehož pomocí Čína už léta sbírá informace o vojenských zařízeních v zahraničí. Podle listu byly obdobné špionážní balóny vyslané z Číny spatřeny nad pěti kontinenty. Zvláště často je ale Peking využívá ke špionáži v asijských zemích, jako je Japonsko, Indie, Vietnam, Filipíny a Tchaj-wan.

Reklama

Související

Henry Kissinger slaví 100 let

Obdivovaný i nenáviděný. Poradce amerických prezidentů Henry Kissinger zemřel ve věku 100 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme