Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kissinger v Pekingu: USA a Čína musejí žít v míru

Henry Kissinger v Pekingu: USA a Čína nemohou být protivníky
ČTK
 ČTK

Spojené státy a Čína musí ve svých vztazích odstranit nedorozumění a vyhnout se konfrontaci. Při úterním jednání v Pekingu to řekl bývalý americký ministr zahraničí a respektovaný odborník na světovou diplomacii Henry Kissinger, který v květnu oslavil 100. narozeniny. Kissinger (na archivním snímku z roku 2018), který v 70. letech výrazně přispěl k normalizaci vztahů mezi Čínou a USA, v Pekingu jednal s čínským ministrem obrany Li Šang-fuem, jehož úřad o jednání informoval.

Reklama

„Spojené státy a Čína by měly odstranit nedorozumění, žít v míru a vyhýbat konfrontaci,“ citovalo čínské ministerstvo obrany Kissingera. Podle něj dějiny ukazují, že Čína a Spojené státy si nemohou dovolit se navzájem považovat za protivníky.

Podle čínského ministra obrany Lia se Peking „vždy snažil vybudovat stabilní, předvídatelné a konstruktivní vztahy mezi USA a Čínou“. Podle ministra se však v současnosti vztahy dostaly na jeden z nejnižších bodů od obnovení diplomatických vztahů.

Peking v uplynulých týdnech navštívili šéf americké diplomacie Antony Blinken či ministryně financí Janet Yellenová. Mezi oběma zeměmi panuje napětí například v otázce Tchaj-wanu, posilování čínského vlivu v jižní Asii či přístupu k moderním technologiím.

Kissinger byl v 70. letech, v administrativách prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda, poradcem pro národní bezpečnost a ministrem zahraničí. V těchto funkcích přispěl ve velké míře k normalizaci vztahů USA s Čínou.

Americké ministerstvo zahraničí nechtělo Kissingerovy výroky v Pekingu komentovat. Uvedlo však, že stoletý bývalý ministr zahraničí jedná jako soukromá osoba a není součástí americké administrativy.

Diplomatickou kariéru Henryho Kissingera připomínáme v jeho profilu

Henry Kissinger slaví 100 let

Obdivovaný i nenáviděný. Poradce amerických prezidentů Henry Kissinger zemřel ve věku 100 let

Prý by se za posledních desetiletí těžko hledal americký prezident, který by s ním nějakým způsobem nespolupracoval. Henry Kissinger byl aktérem řady přelomových událostí moderní historie a byl uznávaným teoretikem i vyhledávaným poradcem. Někdejší americký ministr zahraničí zemřel ve středu ve věku 100 let.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin před dvěma lety varoval sám před sebou. Nebrali ho vážně

Je to jak ve třicátých letech před druhou světovou válkou, řekl Putin rok před tím, než zaútočil na Ukrajinu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Henry Kissinger slaví 100 let

Obdivovaný i nenáviděný. Poradce amerických prezidentů Henry Kissinger zemřel ve věku 100 let

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme