Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská armáda i nadále krouží kolem Tchaj-wanu. Cvičení má „prověřit schopnost převzít moc“

Čínská armáda pokračuje v manévrech kolem Tchaj-wanu
ČTK
 ČTK

Čína pokračuje druhým dnem ve vojenském cvičení v okolí Tchaj-wanu, do kterého zapojila různé druhy vojsk. Podle agentury Reuters to oznámila čínská armáda. Tchajwanská vláda cvičení už dříve odsoudila a vyslala své ozbrojené síly, aby monitorovaly čínské síly.

Reklama

Cvičení má „prověřit schopnost společně převzít moc, zahájit společné útoky a obsadit klíčové oblasti,“ uvedlo východní velitelství čínské armády. Reuters v této souvislosti podotkl, že Peking nikdy nevyloučil možnost použití síly s cílem dostat Tchaj-wan pod svou kontrolu.

Podle analytiků, regionálních diplomatů a tchajwanských představitelů je rozsah cvičení zatím menší než podobné manévry v roce 2022 a tchajwanští i zahraniční představitelé je očekávali, přesto zvyšují riziko nehod.

Na cvičení v Tchajwanském průlivu i kolem Tchaj-wanem kontrolovaných ostrovů u čínského pobřeží, které má podle Pekingu skončit dnes, se podílejí čínské pozemní síly, letectvo, námořnictvo a raketové síly.

Čína manévry zahájila jen několik dnů poté, co se úřadu ujal nový tchajwanský prezident Laj Čching-te, kterého Peking označuje za separatistu. Ten v pondělí ve svém prvním proslovu vyzval Čínu, aby přestala Tchaj-wan politicky a vojensky zastrašovat a respektovala volbu tchajwanského lidu. Později řekl, že Tchaj-wan bude nadále bránit hodnoty svobody a demokracie.

Reklama

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné politické strany.

ASML a TSMC mohou vypnout stroje na čipy, když Čína napadne Tchaj-wan

Obrana Tchaj-wanu proti Číně? Pokud dojde k invazi, vyřadí se z provozu výroba čipů

Nizozemský výrobce strojů pro výrobu čipů ASML Holding a tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) mohou vyřadit z provozu nejmodernější stroje na výrobu čipů v případě, že Čína napadne Tchaj-wan. S odvoláním na informované zdroje to píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Šéf Renaultu Luca de Meo

A Čína se směje. Evropa levný elektromobil nyní nevytvoří. Ztracená příležitost, zní z Renaultu

Levný elektromobil značky Twingo ve spolupráci automobilek Volkswagen a Renault nevznikne, spekulace zdrojů potvrdil šéf Renaultu Luca de Meo. Uvedla to agentura Reuters, podle níž konec rozhovorů znamená komplikaci ve snaze těchto automobilek čelit konkurenci ze strany čínských výrobců elektromobilů.

Přečíst článek

Reklama

Související

USA a Čína se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami

Biden a Si a se domluvili na obnovení komunikace mezi armádami, problémem zůstává Tchaj-wan

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme