Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští piloti se zapojili do hlídání pobaltského vzdušného prostoru

Gripen české armády
ČTK
 ČTK

České gripeny ráno převzaly dohled nad vzdušným prostorem pobaltských zemí.

Reklama

Čeští stíhači budou spolupracovat se španělským a francouzským letectvem a z letiště v litevském Šiauliai budou působit čtyři měsíce. Jde o sedmé nasazení českých gripenů k ochraně vzdušného prostoru členských států Severoatlantické aliance, v Pobaltí jsou počtvrté.

Pětice gripenů odletěla do Litvy v úterý dopoledne, zbylý personál odcestoval již minulý týden. Celkem může česká armáda podle schváleného mandátu v Pobaltí nasadit až 95 vojáků.

Ve vzdušném prostoru pobaltských zemí, které nemají vlastní nadzvukové letectvo, budou mít čeští piloti za úkol zasahovat proti letounům nedodržujícím pravidla mezinárodního leteckého provozu. Situaci jim tentokrát ztíží napjatá bezpečnostní situace spojená s ruskou agresí na Ukrajině. Spolupracovat budou se španělským letectvem, které bude operovat také ze Šiauliai, a s francouzským letectvem působícím ze základny Ämari v Estonsku.

Česko se do střežení vzdušného prostotu členských států NATO zapojuje od roku 2009. Třikrát byli čeští stíhači v Pobaltí a třikrát hlídali nebe nad Islandem. Vždy byly nasazeny stroje JAS-39 Gripen a letecký a pozemní personál 21. základny taktického letectva Čáslav, který doplnili vojáci z dalších útvarů. Vzdušný prostor Lotyšska, Litvy a Estonska střežili čeští piloti v letech 2009 a 2012, kdy létali také ze základny Šiauliai. Naposledy byli v Pobaltí ve druhé polovině roku 2019, tehdy startovali z Ämari v Estonsku.

Andor Šándor

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Báli se ho, tak mu lhali. Američtí špioni odtajnili zákulisí jednání Putina s jeho generály

Nejbližší spolupracovnicí Vladimira Putina ho ze strachu mystifikovali nejen ohledně úspěchu vojenského tažení, ale i o skutečných dopadech sankcí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme