Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala
ČTK
Jana Havligerová

Česká vláda oznámila, že se rozhodla přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. A premiér Fiala vzápětí nato v Kramářově vile přijal lídra slovenské opozice, předsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Předseda české vlády zřejmě ví něco, co obyčejným smrtelníkům uniká. Možná dokonce ví, co bude dál.

Reklama

Únorový volební model nepotěší. Tedy vládní koalici. Babišovo ANO podle agentury Kantar atakuje rekordních 40 procent, proti koalici Spolu to znamená skoro dvojnásobný zisk. V přepočtu se jedná o 95 mandátů, a tím se blíží k tomu, že by mělo v Poslanecké sněmovně většinu. Koalice Spolu si oproti volbám pohoršila o osm procent. Padá i samotná ODS.

Co ví Petr Fiala, ví bůh. Parlamentní volby budou až příští rok, možná ale předseda ODS tuší, že nejlépe – ani pro ODS, ani pro její koaliční partnery nedopadnou nejlíp blížící se krajské volby. A možná by mu někdo měl znovu důrazně říct, že už je fakt načase změnit rétoriku.

Petr Pavel je rok v prezidentské funkci. Má ale cenu hned při prvním výročí bilancovat? Má, s tím – přiznejme si, že je to víc než snadné. Po hororových letech s předchozí hlavou státu je změna na pražském Hradu prostě úleva. Pavel není bez chyby, ale rozhodně máme prezidenta, za kterého se nemusíme stydět. Tak ještě to euro.

Šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko

Andrej Danko: Rusko na Ukrajině hájí své zájmy, není agresorem

Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem, Rusko hájí své zájmy, řekl dnes šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko. Řešením konfliktu na Ukrajině je podle něj vytvoření demilitarizované zóny po vzoru Kypru. Danko také kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a českého premiéra Petra Fialu také za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala

Slovenský list Pravda: Přerušení konzultací? Laciné gesto od Fialy, kterým střelil se do nohy

Za laciné české gesto a krok, kterým se český premiér Petr Fiala střelil do vlastní nohy, označil slovenský list Pravda rozhodnutí české vlády přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. Některá jiná slovenská média krok Prahy po jeho středečním oznámení zdůvodnila spíše politikou Ficova kabinetu a názory slovenského premiéra na válku na Ukrajině, které se značně liší od pozice Česka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Slovenský list Pravda: Přerušení konzultací? Laciné gesto od Fialy, kterým střelil se do nohy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme