Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš je v seznamech StB veden oprávněně. Se stížností u slovenského ústavního soudu neuspěl

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Vyplývá to z oznámení ústavního soudu, podle kterého o tom příslušný senát rozhodl na neveřejném jednání 1. února. Babiš už loni oznámil, že jeho právníci podali v případu novou žalobu.

Reklama

Babiš, který spolupráci s StB dlouhodobě popírá, ve více než deset let trvající kauze naposledy podal k ústavnímu soudu stížnosti proti předloňskému rozhodnutí bratislavského krajského soudu a loňskému verdiktu nejvyššího soudu. Ty rozhodly, že Babiš měl žalovat slovenské ministerstvo vnitra a nikoliv slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Babiš v reakci na verdikt nejvyššího soudu loni v září uvedl, že jeho právníci toto rozhodnutí očekávali, proto už dříve zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš to popletl. V kauze StB žaloval nesprávnou instituci

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), sdělil Babiš. Jeho právníci podle něj rozhodnutí očekávali, proto už před třemi měsíci zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.

Přečíst článek

Babiš v roce 2012 v souladu s dřívější praxí slovenských soudů zažaloval ÚPN, který na Slovensku spravuje svazky StB. Ústavní soud ale o pět let později, kdy zrušil dřívější verdikty krajského i nejvyššího soudu v Babišův prospěch, toto pravidlo prolomil. Ústavní soud tehdy ovšem neuvedl, kdo má být žalovanou stranou.

V roce 2019 pak ústavní soud zrušil ještě další rozhodnutí krajského i slovenského nejvyššího soudu, které naopak Babišovu žalobu ve zmíněné kauze zamítly. Příslušný senát to zdůvodnil tím, že obecné soudy neurčily, kdo má být ve sporu žalovaným. Právě řešení této otázky a nikoliv samotné oprávněnosti evidence Babiše v dokumentech StB bylo hlavním tématem, kterým se pak slovenské soudy zabývaly.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho podle nich ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale při projednávání Babišovy žaloby u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali v Babišův prospěch a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš použil proti zavedení korespondenční volby Trumpovu taktiku, uvedl server Politico

Je to už dlouho, co bývalý český premiér Andrej Babiš používal ve volební kampani čepici s nápisem Silné Česko inspirovanou Donaldem Trumpem. Nyní ovšem sáhl po jeho taktice znovu, tentokrát při tažení opozice proti vládou navrhovanému zavedení korespondenční volby. Lídr populistického opozičního hnutí ANO se snaží odvrátit zavedení poštovního hlasování a stejně jako Trump o Joeu Bidenovi tvrdí o vládě, že se snaží ukrást hlasy, píše bruselský web Politico.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

Babiš prohrál soud, že byl veden jako agent StB neoprávněně. Budu se dál soudně bránit, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme