Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mateřská je práce na plný úvazek, říká Lilia Khousnoutdinová

Michal Nosek

Lilia Khousnoutdinová vystudovala politologii a historii na univerzitě v Oxfordu a dál Gender & Development na London School of Economics. Od té doby se věnuje projektům a propagaci rovnoprávnosti žen a mužů. Prosazuje také komfortnější přístup k ženám v průběhu těhotenství, při porodu i po něm. 

Reklama

“Když jsem poprvé před třinácti lety rodila, bylo to v Británii, tak zde již v té době byly samozřejmostí přesné informace, úcta k rodičce i neustálý kontakt s partnerem v průběhu porodu. To v některých porodnicích v Česku stále neplatí. Další služby, které se stále zanedbávají, jsou poporodní návštěvy asistentky, která se vším poradí, zkontroluje a pomůže. To vše je například v Británii hrazené zdravotní pojišťovnou,” vzpomíná na svůj první porod. Druhé dva porody zvládla s pomocí porodních asistentek doma. Porodní asistentky, které jsou velmi vytížené a mnohdy paradoxně věnují více času jiným dětem než svým, by dle ní zasloužily větší finanční ocenění. 

Momentálně je pro ni hlavní životní náplní právě výchova dvou malých dětí, dcery a syna, které má s miliardářem Karlam Janečkem. “Mateřská je práce na plný úvazek,” říká s tím, že na dřívější aktivity již čas nezbývá.

Daniela Brzobohatá a Eva Čerešňáková
video

Nikdy mi nevadilo ukazovat se na veřejnosti, říká Daniela Brzobohatá

Moderátorka Eva Čerešňáková v novém formátu pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Před kamery tentokrát přišla Daniela Brzobohatá a přiblížila zajímavosti z nedávné svatby.

Přečíst článek

Lilia pochází z tatarské rodiny, z otcovy strany má ruské předky. Vyrůstala v Česku, ve Francii, ve Velké Británii a v USA.   V současnosti světoběžnice žije v Česku a působí jako lektorka, publicistka, designérka, dula či průvodkyně. Ve svých projektech hájí sexuální a reproduktivní práva a rovnoprávnost mužů a žen. Založila projekt Ženské příběhy a projekt Cesta extáze. Ten je on-line a slouiží ke vzdělávání a mentorství.  

Řadu let v Česku také vede v školu zaměřenou na výcvik ceremonialistek (kněžek). Obdobnou školu sama absolvovala v Británii.  

Co to opravdu znamená být vystudovanou kněžkou? 

Jaké předměty se na této škole učí?

Mají obřady nějaký význam? 

Proč mají mít ženy méně práce? 

Komu se věnují její aktivity a programy? 

Dozvíte se v aktuálním díle pořadu Eva Talks na Newstream TV. Video se spouští v úvodu tohoto článku. Ve formě podcastu ho najdete na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Štefan Margita a Eva Čerešňáková
video

Opera mě v mládí vůbec nezajímala. Začal jsem vlastně náhodou, říká Štefan Margita

Moderátorka Eva Čerešňáková v novém formátu pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Před kamery tentokrát přišel Štefan Margita. Ten poradil mladým zpěvákům, jak si nezničit hlas a rozpovídal se o své čtyřicetileté kariéře na operních scénách. Také nechal diváky nahlédnout do byznysu spojeném s operou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme