Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Viliam Buchert: Pirát Bartoš se už pasoval na premiéra. Může na to doplatit

Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Viliam Buchert

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který je v koalici s hnutím STAN, jež vévodila jistou dobu průzkumům před říjnovými volbami, se předčasně pasoval na premiéra. A udělal tím chybu.

Reklama

Ivan Bartoš a jeho Piráti hráli několik let celkem umnou politiku silné opozice vůči vládě Andreje Babiše, a když se před časem spojili do předvolební koalice s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), několik průzkumů je posunulo až na první příčku preferencí. 
Bartoš a jeho koalice ale mezitím změnila rétoriku a z módu bouřlivé opozice se transformovala na státotvornou politickou sílu, která se už vidí ve Strakově akademii. To se ale vrchnímu korzárovi nemusí vyplatit.

Kde je chyba?

Bartoš se kvůli vlastnímu marketingu a výsledkům průzkumů dostal v posledních týdnech pod silnou palbu všech ostatních konkurentů a místo připravované a očekávané ofenzívy se často musí bránit a neustále dokola něco vysvětlovat. Ze strategického i taktického hlediska je to v předvolební kampani špatně.

Šéf Pirátů teď musí vysvětlovat své starší výroky, ve kterých podporoval migraci (ta sice Česko netrápí, ale i tak se stala jedním z témat voleb), a naopak nepodporoval vstup do Evropské unie nebo členství v NATO. 

Sám Bartoš tvrdí, že to myslel jinak, ale nepůsobí to moc důvěryhodně. Odráží to jednu z největších slabin České pirátské strany – její ideovou rozplizlost a to, že celé uskupení někdy působí jako pytel blech a neřízená střela.

První místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Viliam Buchert: ČSSD prošustrovala miliardy, teď je chce z daní úspěšných

ČSSD, která se při řešení pandemie podílela ve vládě na někdy nesmyslném utrácení miliard korun a přispěla k obrovskému zadlužování země, si našla v předvolebním boji velkého nepřítele – úspěšné a bohaté. Od nich chce získat peníze, které sami socialisté prošustrovali.

Přečíst článek

Piráti také představili několik svých ekonomických plánů, které by z logiky věci vedly za jejich vlády k zvyšování daní. Hovořit o zvyšování daní před volbami odrazuje jakéhokoli voliče. Dokonce i tehdy, kdyby to byly návrhy, které jsou relevantní.

Rozdělení funkcí

Starostové a Piráti si už také rozdělili posty v jejich možné budoucí české vládě, v některých případech známe i jména ministrů a ministryň. Jenže u toho platí stará pravda někdejšího ministra zahraničí a místopředsedy ODS Josefa Zieleniece: „Koalice se dělají až po volbách“. Ano, a pak máme i úplně jiné ministry, než jaké si představuje Bartoš.

Předseda pirátů se jel také nedávno „představit“ do Bruselu a v podstatě si hrál v sídle Evropské unie (EU) a Evropského parlamentu na to, že bude premiérem. Jenže vztah k EU je dalším bodem, který zásadně štěpí českou společnost. A na to Bartoš nemyslí.
Šéf pirátské strany se několikrát sešel i s Milošem Zemanem, aby údajně „panu prezidentovi“ vysvětlil, jak to jeho koalice s vládnutím myslí. Další chyba. Zeman je zejména pro mladé voliče Pirátů velmi kontroverzní osobou a Bartoš si měl schůzky s hlavou státu nechat až na povolební vyjednávání. 

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD)

Maláčová: Česko nesmí konkurovat levnou prací. Navrhnu růst minimální mzdy na 18 tisíc

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhne navýšení minimální mzdy od ledna z nynějších 15 200 na 18 000 korun. Podle ministryně je teď při nízké nezaměstnanosti čas na tlak na růst výdělků.

Přečíst článek

Předseda pirátské strany se s vidinou možného volebního vítězství zamiloval do představy, že země ve střední Evropě bude mít předsedu vlády, který nosí dredy. A že on sám je už hotovým státníkem. 

Jenže vyhodnotit takto předvolební průzkumy může být velmi ošidné. Sázet se ani nemusíme, ale jako v každých volbách čekejme i teď překvapení, která pak zásadně ovlivní složení nové Poslanecké sněmovny. Ivan Bartoš se proto plete, pokud si myslí, že už má vyhráno a že bude premiérem.

Reklama

Související

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Komentář Dalibora Martínka: Sliby Pirátů důchodcům? To není punk, ale zoufalství.

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme