Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Fed s trhy neotřásl, ECB dál nakupuje

Euro - ilustrační fotka
Pixabay
Kryštof Míšek

Týden ve vleku rozhodování centrálních bank, kdy se „sešla“ zasedání ECB, Fed i BoE, je konečně za námi. A jak si vlastně především bankéři Fed a také ECB poradili s takzvaným taperingem? Změnila se nějak expanzivní politika centrálních bank?

Reklama

trader

Týden Tradera: Rozjeté AMD a dohady kolem inflace

Pokračování výsledkové sezony posunulo na rekordní úrovně americké akciové trhy. Nic na tom nezměnilo ani zasedání ECB. Hlavní americký akciový Index S&P 500 se tak dostal až k hodnotám kolem 4600 bodů a překonal tak svoje dosavadní absolutní maxima. A co byly hlavní události uplynulého týdne?

Přečíst článek
Je třeba říci, že centrální banky trhy příliš nevyděsily. Index S&P 500 se tak ocitl na nových historických maximech a napětí do současného stavu by snad mohl přinést jen hrozící konflikt na Ukrajině, kde Ruská federace stupňuje dále svoje požadavky. 

Santa Claus

Týden tradera: Čekání na Santa Clause akciové rally

Po nástupu volatility spojené s novou mutací omikron jsme se vrátili opět k růstu. Trhy poté, co registrovaly nejistotu ohledně dalšího vývoje koronaviru a pandemie obecně, měly tendenci klesat. Nyní se ale zdá, že prozatím býci zvítězili – omikron se nezdá tak nebezpečný – a bude se hrát opět jejich písnička. Měřeno hlavními indexy se americký SP 500 vrátil k 4700 bodům a německý DAX na dohled 16 tisíc bodů. Nyní, se tak zdá, že nás může čekat i takzvaná „Santa Claus rally“ na akciových trzích. A jaké byly hlavní události na trzích v uplynulém týdnu?

Přečíst článek

Zasedání americké centrální banky Fed bylo asi tou nejvíce sledovanou událostí. Čekalo se, zda bankéři výrazně „přiškrtí“ své QE a v rámci takzvaného taperingu přistoupí ke snížení objemu nákupů dluhopisů na sekundárních trzích. Odhady trhu byly stanoveny na snížení QE na 30 miliard dolarů měsíčně.

Lze čekat růst

Podle vyjádření Jeroma Powella po zasedání Fedu se americká ekonomika přibližuje stavu plné nezaměstnanosti a inflace je nad cílem stanoveným bankou. Tento stav tedy vyžaduje reakci . Banka tak hodlá zrychlit útlum svých nákupů dluhopisů a zvýšit tempo případného zvyšování sazeb a normalizace měnové politiky. Fed také přišel s novou prognózou inflace a nezaměstnanosti, kdy očekává, že míra inflace v roce 2023 dosáhne 2,7 procenta (to může být skutečně velmi optimistické číslo), a míra nezaměstnanosti kolem 3,5 procenta.

Ekonomika by se pak měla sama zchladit v roce 2023. Asi možná nejvíce „jestřábím“prohlášením na tiskové konferenci byl výrok, že banka bude nyní v příštích měsících monitorovat, zda se vyšší inflační očekávání nenabývají trvalejšího charakteru. Pokud by Fed registroval v tomto směru možné ohrožení svých měnových cílů, bude nucen reagovat svými nástroji (čti bude reagovat s růstem sazeb agresivněji). Banka se podle svého guvernéra nachází v dobré pozici pro případnou reakci. Oproti tomu lze říci, že banka je stále také v relativně dost expanzivní měnové politice: běží jí program QE, zvýšení sazeb očekává až v příštích měsících(kolem května 2022)... Pro trhy se tak z mého pohledu jedná stále o velmi prorůstové prostředí.

Pokažený začátek nového roku?

V minulých týdnech jsem tu psal o stupňování napětí na hranicích Ukrajiny a Ruské federace. Tento geopolitický problém zatím nevypadá, že by měl být v dohledné době vyřešen, a stupňování požadavků na země NATO stále pokračuje. Americké diplomacii byly v minulém týdny předány jasné instrukce o tom, zda může být Ukrajina členem tohoto vojenského spolku a jasný vzkaz o nutnosti dalších jednání. Mezitím na Ukrajině probíhají mobilizace domobrany a cvičení možného protiútoku na hranicích. Příliš se nezdá, že by situace spěla k dobrému konci.

Začátek nového roku, tak může Evropě významně zhořknout a přinést evropským politikům nové vrásky. Z historie mezinárodních vztahů dobře víme, že agresor stupňuje svoje požadavky, protože ví, že druhá strana je nemůže akceptovat. Ceny energetických komodit tak může čekat vzestup hned v novém roce. Otázkou zůstává, jestli by přílišný růst energii nemohl ještě přivodit zemím Evropy recesi.

Holubice z ECB

A nyní opět zpátky k centrálním bankéřům. ECB měla stejně jako Fed zasedání (ještě před ním došlo k růstu sazeb od Bank of England) a čekalo se, zda v rámci předstřelování inflačního cíle banky nedojde k určitému náznaku změny rétoriky. ECB nakonec potvrdila závazek ukončení pandemického QE (EPPP) do konce roku 2022. Nicméně potvrdila, že jiný program APP (assets purchase program) posílí na 40 miliard eur měsíčně, a to od 2Q 2022. Tudíž lze jednoznačně konstatovat, že měnová politika ECB zůstává převážně holubičí a velmi expanzivní. Uvidíme, co to bude dělat s inflací v eurozóně v dalších měsících.

Fialova vláda se ujmula konečně kormidla, protože došlo k nečekané dohodě mezi designovaným premiérem Fialou a prezidentem Zemanem (ten chtěl vetovat navrženého kandidáta na ministra zahraničí Lipavského). Nový kabinet se musí připravit na celou řádu výzev. Vzhledem k tomu, že bude vládnout v „pětikoaličním“ formátu, lze očekávat, že budeme svědky vyhrocených politických krizí a častých změn. První skutečnou zkouškou bude zejména restrukturalizace státního rozpočtu v rámci provizoria, které už nová koalice avizovala.

Z vyjádření centrálních bankéřů je patrné, že cyklus utahovaní sazeb může na příštím zasedání opět nabrat směr, a to o více než 50 bazických bodů. Guvernér Rusnok by si to dokázal představit a člen banky Holub pak avizuje sazby v příštím roce kolem čtyř procent. To se nyní po datech o výrobní inflaci (PPI) ve výši 13,5 procenta meziročně nezdá vůbec jako sci-fi.

Burza, ilustrační foto

Týden Tradera: Trhy čekají na Fed a Turky dál ničí inflace

V minulém týdnu jsme byli svědky pokračujícího růstu volatility na světových akciových trzích (index strachu VIX dosáhnul dlouho nevídaných úrovní nad 30 bodů), když trhy reagovaly zejména na rozšíření nové varianty covidu Omikron. Přesto je pravděpodobně skutečným spouštěčem výprodejů na burzách fakt, že centrální banka Fed by mohla utlumovat svoje nákupy aktiv podstatně rychleji. Pro index S&P 500 by to znamenalo návrat pod 4600 bodů a pro německý DAX k 15 000. A jaké byly další významné události týdne?

Přečíst článek

bublina na burze

Týden Tradera: Indexy jsou opět ve formě a na Česko se řítí černý scénář

Po mírné korekci se znovu světové indexy vrátily na pozadí sílící pandemie COVID-19 na svá historická maxima. Přesto se objevují hlasy, že trh by mohl projít větší korekcí. Řada zvučných jmen investičního světa přímo varuje, že vysoké valuace akcií mohou vést k prudkému propadu. Ovšem to jsme již slyšeli mnohokrát. Zajímavé však je, že například Warren Buffett se již svých pozic zbavuje a hromadí hotovost. Možná ví něco, co my ostatní ne. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne?

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme