Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident Zeman jmenoval novou vládu

Jmenování vlády
ČTK

Prezident Miloš Zeman netradičně na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy (ODS). Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí (STAN). Hlava státu jmenovala kabinet v podobě, v jaké mu ho Fiala navrhl před měsícem. Prezident původně oznámil, že odmítá jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Reklama

Jmenován zatím nebyl Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Pověřen řízením ministerstva zemědělství dočasně bude předseda lidovců Marian Jurečka.

Ve vládě obsadí šest postů občanští demokraté, tři získají lidovci a dvě místa TOP 09. Starostům připadla čtyři ministerská křesla, Pirátům tři. Oproti dosavadnímu kabinetu ANO a ČSSD vzniknou místa trojice členů vlády bez portfeje. Koalice Spolu a Pirátů a STAN se rozhodly i s ohledem na předsednictví České republiky v EU zřídit post ministra pro evropské záležitosti, obnovit funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace a zřídit ministra pro legislativu, který bude předsedat Legislativní radě vlády.

Prezident Miloš Zeman popřál vládě Petra Fialy (ODS) úspěch a to, aby po ní něco zůstalo. Kabinet má podle něj před sebou příležitost vyrovnat se s covidem-19 či energetickou krizí. Fiala uvedl, že sestava ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) se musí pustit do práce od prvního okamžiku. Ministři podle něj vloží všechnu energii do naplňování programu.

Zeman ve stručném proslovu k novým ministrům uvedl, že by kabinetu mohl popřát jen úspěch, ale to není příliš konkrétní.

„Chtěl bych vám proto popřát, aby za vámi něco užitečného zůstalo. Zní to sice samozřejmě, ale samozřejmé to není. Některé udržovací vlády se nikdy do dějin nezapíšou, další se do dějin zapsaly v negativním smyslu. Ať vás nikdy nic podobného nepotká,” dodal Zeman.

Dále uvedl, že za jeho vlády započala cesta ke krajské samosprávě nebo se uskutečnila privatizace bank. „Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, vyrovnat se s energetickou krizí a samozřejmě i s rozpočtem a obecně s hospodařením státu. Na této příležitosti se buď, jak říkával (někdejší premiér) Petr Nečas (ODS), uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první,” konstatoval prezident.

Premiér s ministry po ceremoniálu zamířili položit věnec k hrobu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, na závěr společně zazpívali českou hymnu. Odpoledne mají v plánu ve Strakově akademii první zhruba hodinové jednání a tiskovou konferenci. Poté začne Fiala uvádět ministry do úřadů, což bude pokračovat v sobotu.

Zbyněk Stanjura a Petr Fiala

Lukáš Kovanda: Ministr financí Stanjura musí začít škrtat. A hned

Nový ministr financí Zbyněk Stanjura to vážné nemá lehké. Na druhou stranu, nejbolestivější opatření se mají dělat hned po volbách a pandemie, respektive nutnost dostat veřejné finance z „pandemického módu“, může představovat záminku k nim.

Přečíst článek

Fiala uvedl, že jeho koaliční vláda si je vědoma odpovědnosti, kterou přebírá. „Voliči do nás vložili naději na změnu a lepší budoucnost pro ně a další generace,” řekl. Kabinet podle něj nezačíná v lehké pozici, řada věcí je v Česku zanedbaná. „Čelíme obrovským problémům, ať už je to covid, ceny energií, zdražování, inflace a vše, co ji doprovází,” konstatoval.

Nová vláda bude podle něj řešit problémy víc systematicky a s rozmyslem než kabinet Andreje Babiše (ANO). „Chceme, aby za nás mluvila naše práce a její výsledky,” řekl.

Miloš Zeman

Jana Havligerová: Zemanova poslední partie

Prezident se rozhodl nejmenovat ministrem zahraničí piráta Jana Lipavského. Miloš Zeman dostál své pověsti. Jeho nejsilnější motivací pro návrat do politiky byla touha pomstít se každému, kdo mu kdy zkřížil cestu k politickým výšinám. Příliš troufalé ani není říct, že msta je hnacím motorem, který ho drží při životě.

Přečíst článek

Kabinet podle něj tvoří tým lidí, kteří mají zkušenosti, nadání a kompetenci. „Všechny nás spojuje, že budeme plně respektovat naše společné programové prohlášení a budeme ho naplňovat v domácí a zahraniční politice. Ale především vložíme do naplnění programového prohlášení všechny svoje síly, znalosti a energii. Víme, že to nebude jednoduché, ale jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,” dodal.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme