Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje, je překvapivě silný

Týden tradera: Býčí trend, který aktuálně na akciovém trhu panuje je překvapivě silný
ČTK
Kryštof Míšek

Uplynulé dny přinesly růst akciových trhů i přes mírně „jestřábí“ zasedání americké centrální banky. Pokračoval výstup na několikaměsíční maxima, kdy se hlavní index S&P 500 dostal nad magickou hranici 4400 bodů. Býčí trend, který aktuálně na akciích panuje, je překvapivě silný a probíhá navzdory válce na Ukrajině, vysokým úrokovým sazbám nebo relativně slabému ekonomickému růstu. Bude nesmírně zajímavé sledovat, jak se situace bude vyvíjet v období prázdnin a obecně nižší likvidity na finančních trzích.

Reklama

Po deseti po sobě jdoucích zvýšeních sazeb v posledních 15 měsících ponechal Fed sazby beze změny na úrovni pěti až 5,25 procenta. Tento výsledek byl po úterní zprávě o CPI všeobecně očekávaný. Březnový bodový graf naznačuje, že sazby pravděpodobně dosáhly svého vrcholu, ale tyto červnové prognózy ukazují, že se očekávají další dvě zvýšení sazeb, než se v roce 2024 změní kurz a sazby se sníží o 100 bps.

Dočkali jsme se rovněž nového výhled Fedu na ekonomiku. Revidován byl odhad meziročního růstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí z 0,4 procenta na jedno procento a snížena prognóza míry nezaměstnanosti ve čtvrtém kvartálu ze 4,5 procenta na 4,1 procenta. Fed zlepšil také odhad jádrového deflátoru PCE pro čtvrté čtvrtletí z 3,6 procenta na 3,9 procenta. Sazby by tak vrcholu mohly dosáhnout pod šesti procenty, což jsou nejvyšší úrovně od splasknutí „dot-com“ bubliny. Takto vysoké úrokové sazby nakonec povedou k pádu ekonomiky a akcií, otázkou není jestli, ale kdy.

Předvolební mítink "kandidáta na prezidenta" Antonína Blaníka, hlavní postavy satirického seriálu o politickém lobbingu

David Ondráčka: Lobbing po Česku. To není jen Rittig a Janoušek

Česká politika a veřejná správa je dlouhodobě pod obrovským tlakem lobbistů všeho druhu, kterému obvykle podléhá. Lobbisté si často vodí politiky jako slepé koně. Sami přebírají vytváření pravidel hry pro vlastní branže, píšou „pozměňováky“ ušité přesně na míru jejich klientům a silně ovlivňují reálnou podobu zásadních veřejných penězovodů a regulace. Probíhalo to za minulé vlády, ale vliv lobbistů i za aktuální vlády spíš roste, upozorňuje v komentáři pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Čistka na jižním křídle

V týdnu zasedala rovněž Evropská centrální banka (ECB). V rámci boje proti inflaci přistoupila k dalšímu zpřísňování úrokových sazeb a zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 25 bps. Depozitní sazba nyní činí 3,5 procenta. Před rokem přitom činila záporná -0,5 procenta. ECB také oficiálně oznámila to, co už vyhlásila na květnovém zasedání: reinvestice nákupů dluhopisů uskutečněných v rámci programu nákupu aktiv budou příští měsíc zastaveny.

Bohužel, to může časem vyvolat pořádnou paniku zejména v zemích jižního křídla měnové unie, které rozhodně nejsou na další utahování měnové politiky a obecně měnových podmínek připraveny. Na druhou stranu by se měl systém už konečně začít čistit.

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na čtyři procenta.

Přečíst článek

ČEZ o výši dividendy

Valná hromada energetické skupiny ČEZ, která se uskuteční 26. června v Praze, nebude mít na programu otázku možné transformace ČEZ, což může stávající minoritní akcionáře částečně uklidnit. Žádný z akcionářů o to zatím nepožádal. Stěžejním bodem valné hromady tak bude výše dividendy pro akcionáře 117 korun za akcii, což je poněkud málo, když uvážíme, že veřejné rozpočty hospodařily se schodkem 271 miliard korun a celoroční schodek měl dosáhnout 295 miliard korun. Očekávám, že valná hromada by mohla být v tomto směru přece jen ještě zajímavá.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ

Ministerstvo financí včera po zavření burzy zaskočilo veřejnost a evidentně i samotné vedení ČEZ, když na poslední chvíli oznámilo svůj návrh dividendy 145 korun na akcii podniku. Do té doby se totiž počítalo s tím, že resort nebude navrhovat vyšší dividendu, než jakou navrhuje ČEZ, tedy 117 korun za akcii. Ostatně ještě v květnu ministerstvo financí ujišťovalo, že vyšší dividendu než 117 korun žádat nebude. A včerejší raně odpolední firemní komunikace ČEZ hovoří stále jednoznačně o částce 117 korun na akcii. Zjevně teprve poměrně krátce před 17:00 hodinou, před vypršením termínu pro podávání návrhů dividendy, na ČEZ dorazila informace o protinávrhu vlády.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme