Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Jalůvková z J&T: Kdo vydělá na energetické krizi?

Vodík, budoucnost dopravy
iStock
Tereza Jalůvková

Společnosti ze sektoru „čisté energie“ si mohou výrazně polepšit. Mezi vítěze současné situace se tak může řadit na americké burze obchodovaná společnost Plug Power, která se zabývá technologií vodíku.

Reklama

Energetický sektor dlouhodobě prochází zásadními změnami. Současná situaci postupnou transformaci urychluje, nicméně krátkodobé ztráty koncových zákazníků jsou prozatím nevyčíslitelné a riziko hlubší ekonomické recese enormní. Není proto divu, že státy hledají subjekty, které na této situaci vydělávají a přemýšlí, jak tyto jejich zisky přerozdělit. Pozornost se tak stáčí k výrobcům elektřiny z konvenčních zdrojů, jejichž zisky jsou tak v ohrožení a vlastnická struktura u polostátních firem s otazníkem. Naopak společnosti ze sektoru „čisté energie“ si mohou výrazně polepšit.

Jaderná elektrárna

Rusko způsobilo, že jaderná energetika vstává z mrtvých

Z nukleární energetiky se stává investiční megatrend. Nejen v Evropě, ale po celém světě se chystá řada jaderných projektů. Do boomu se dá investovat.

Přečíst článek

Mezi vítěze současné situace se tak může řadit na americké burze obchodovaná společnost Plug Power, která se zabývá technologií vodíku. Její podnikání stojí na třech pilířích. Původním hlavním pilířem byla výroba a distribuce vodíkových palivových článků, které se používají zejména ve vysokozdvižných vozících.

Výroba zeleného vodíku naráží na limity

Druhým pilířem je výroba zeleného vodíku. Zda však společnost aktuálně naráží na své limity. Vzhledem k tomu, že klientská základna rychle roste, nedokáže momentálně společnost uspokojit své zákazníky v dodávkách vodíku a je nucena tento vodík kupovat na trhu, kde je cena ovlivněn zejména růstem ceny plynu, a tudíž je vytvářen negativní tlak na marže. Nicméně tento problém by se měl v krátké době vyřešit díky prudce narůstajícím kapacitám výroby. Příkladem může být nová smlouva o dodávkách zeleného vodíku s Amazonem na cca 11 tisíc tun ročně od roku 2025. V současné době by totiž takový objem představoval zhruba polovinu produkce společnosti. Pokud však vše půjde podle plánu, v roce 2025 bude tento objem tvořit asi jen sedm procent z celkové produkce.

ČEZ, sídlo

ČEZ si v boji za čistší energii ukrajuje ze zisku. Vydělal o téměř 90 procent méně

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v letošním prvním pololetí meziročně klesl o 89 procent na 1,6 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o dvě procenta na 108,2 miliardy a provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl o 18 procent na 31,6 miliardy. Údaje zveřejnila skupina na svém webu.

Přečíst článek

Třetím nejnovějším a zároveň nejslibnějším pilířem je výroba elektrolyzérů. Společnost letos plánovala realizovat zakázky s příkonem jeden gigawatt. V prezentaci k výsledkům za druhé čtvrtletí ale oznámila, že tento cíl již nyní překračuje o polovinu. V roce 2025 by podle firmy měl podíl tohoto segmentu na celkových tržbách společnosti dosáhnout 50 procent.

Celkovou atraktivitu společnosti v posledních dnech ještě zvýšilo přijetí Zákona na snížení inflace (IRA) v USA, jehož součástí jsou daňové pobídky v klimatické oblasti. Co se týče vodíku, jedná se o slevu na dani za každý vyrobený kilogram zeleného vodíku a daňové zvýhodnění na investice do vodíkových palivových článků. To bude mít za následek jednak zvýšení marže při výrobě samotného vodíku společností Plug a současně zvýšenou poptávku po elektrolyzérech na výrobu zeleného vodíku a poptávku pro zavádění alternativního vodíkového pohonu.

Na tuto skutečnost poukazuje například Morgan Stanley a JP Morgan. První z jmenovaných bankovních domů už v polovině srpna zvýšil cílovou cenu akcií společnosti na 53 dolarů. Druhý z dvojice počítá s cílovou cenou 32 dolarů, zatím. Rozhodujícím momentem pro její navýšení by mohlo být symposium, které Plug pořádá letos v říjnu.

Inflace, ilustrační foto

Právní rozklad: Neplacení vyšších záloh za energie může mít fatální důsledky. Dodavatel je v silnější pozici

Mohou lidé nebo firmy odmítnout platit navýšené zálohy za energie? Jaké by z toho pro ně plynuly právní důsledky? Newstream oslovil renomovanou právní kancelář Havel & Partners a organizaci dTest, která stojí na straně spotřebitelů. Výsledek? Pro odběratele není povzbudivý. Svévole by se zákazníkům mohla šeredně nevyplatit, podle práva tahají za kratší konec.

Přečíst článek

Temelín

Lidstvo potřebuje mnohonásobně více levné energie. Jinak se nebude rozvíjet a dojde na konflikty

Nedostatek energie, v našem případě plynu, nás nutí k energetickým úsporám. Jde o krátkodobé řešení, protože nic jiného nám nyní ani nezbývá. Dlouhodobě ale potřebujeme spotřebovávat více energie. Násobně více levné energie, abychom byli schopni řešit problémy, inovovat a prosperovat, píše v komentáři pro Newstream David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme